Romanii vor putea cere bancilor refinantarea creditelor existente in functie de noua formula de calcul a ROBOR, care va fi aprobata joi in Guvern, printr-o ordonanta de urgenta care modifica OUG 114/2018, a anuntat, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

El a participat, marti, la o conferinta pe teme energetice, iar, la final, jurnalistii l-au intrebat care sunt principalele modificari care vor fi aduse OUG 114/2018 si care vor fi aprobat joi in sedinta de Guvern.

"Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi inlocuit cu un nou mod de calcul si anume tranzactiile interbancare si sunt convins ca cifrele vor arata altfel", a spus ministrul.

El a aratat ca, in acest fel, ratele romanilor la banci vor scadea. Noua formula de calcul va fi aplicata automat noilor credite, iar, pentru cele in vigoare, oamenii vor trebui sa faca cereri de refinantare prin care sa li se aplice noul mod de calcul.

"Propunerea noastra va fi - dar discutiile continua si zilele acestea, pana la sedinta de Guvern - ca, dupa aparitia ordonantei de urgenta, peste o luna sau ceva de genul asta, sa se treaca la aceasta abordare. Intrebarea este cui se aplica noua formula. Clar noilor credite in lei se va aplica, iar, pentru cele in derulare, formula de schimbare este cea de cerere de refinantare. Practic, romanii care au credite in lei pot face o cerere de finantare a acelui imprumut la aceeasi banca sau la alta, bazat pe noua formula de calcul, iar, daca aceea va fi mult mai atractiva, daca romanul va decide sa se finanteze de la aceeasi banca sau la alta banca, iar daca se face la alta banca va fi si o competitie intre banci pentru a oferi romanilor o finantare mai ieftina pentru ca va fi afectata si cota de piata a acestor banci", a spus oficialul guvernamental.

Teodorovici a mai spus ca, in ceea ce priveste Pilonul II de pensii, termenul de aplicare a prevederilor din OUG 114 va fi prorogat pentru luna mai.

"In ceea ce priveste Pilonul II, propunerea este ca obligatia de plata a capitalului ca diferenta intre ce este astazi si ce ar fi in baza ordonantei sa fie facuta la final de an, adica in decembrie si automat nu mai existe aceasta presiune cu luna iunie, cum este astazi in ordonanta 114 si desigur sa prorogam sau sa suspendam pe o perioada scurta aplicarea acelor procente din ordonanta, o luna sau doua, am propus pentru luna mai, pentru a avea timp de discutii de ordin tehnic pentru a vedea forma finala privind ce obligatii au de indeplinit vizavi de partea de capital social, unde sa se duca el, si care este aria de investitii pentru Pilonul II de pensii", a mai spus ministrul Finantelor.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

El a subliniat ca prevederile legate de energie din OUG 114 vor fi modificate numai daca au fost discutate cu actorii din piata si daca au avizul Consiliului Concurentei.

"Eu am cerut foarte clar colegilor de Guvern care au anumite sectoare in coordonare, precum energia si comunicatiile, si vin cu propuneri pentru OUG 114 sa se asigure ca discutiile s-au purtat in prealabil si cu actorii din piata. Ministrul Energiei a trimis aseara la minister (la Ministerul Finantelor - n.r.) un set de propuneri, o sa vedem astazi daca toate aceste etape au fost urmate, inclusiv avizul de la Consiliul Concurentei, si, daca da, aceasta propunere se va regasi joi in sedinta de Guvern", a aratat Teodorovici.

Anterior, in aceeasi conferinta, ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat ca Ministerul Energiei propune eliminarea contributiei de 2% din cifra de afaceri pentru producatorii de energie din carbune si ca are avizul Consiliului Concurentei in acest sens.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Insa intr-un raspuns al Consiliului Concurentei, trimis luni, 25 martie, Ministerului Energiei si obtinut de Agerpres, institutia de concurenta indica faptul ca taxarea diferentiata ridica suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat. Consiliul Concurentei recomanda ca masura sa fie agreata cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) si cu Comisia Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.