Guvernul Romaniei cere ajutorul Bancii Nationale a Romaniei pentru a elimina asa-numita "taxa pe lacomie" impusa bancilor, taxa care a fost introdusa impotriva avertismentelor lansate de investitori si care a dus la o depreciere a leului la un minim istoric, informeaza Bloomberg.

Chiar daca cabinetul de la Bucuresti a ignorat criticile venite de la investitori si a adoptat "taxa pe lacomie" printr-o ordonanta de urgenta, consilierul premierului Darius Valcov a declarat luni pentru Bloomberg ca exista o "modalitate simpla" prin care BNR poate face aceasta taxa inofensiva. Tot ceea ce trebuie sa faca BNR este sa schimbe formula utilizata la calculul ROBOR sau sa elimine pur si simplu ROBOR. Aceasta ar pune capat situatiei in care bancile se imprumuta intre ele la costuri nejustificat de scazute, sustine Darius Valcov.

"Sper ca vom putea avea o schimbare radicala a modului in care este calculat ROBOR sau chiar sa vedem ca este eliminata. O decizie va fi luata impreuna cu banca centrala, care poate modifica regulile interne cu privire la dobanzile interbancare fara a avea nevoie de aprobarea parlamentului", a spus Darius Valcov.

In prezent, BNR si Ministerul de Finante discuta modalitatile prin care pot reduce presiunile puse de "taxa pe lacomie" asupra bancilor, reprezentanti BNR sugerand cabinetului sa renunte la legatura dintre taxa si ROBOR, scrie Agerpres.

Darius Valcov a sugerat ca BNR poate colabora cu bancile si Guvernul pentru a duce ROBOR sub pragul de 2%, un nivel la care "taxa pe lacomie" este zero. Valcov a adaugat ca obiectivul Guvernului este sa reduca costul imprumuturilor pentru romani, precizand ca in bugetul pe acest an cabinetul nu a preconizat venituri de pe urma taxei, iar veniturile din luna ianuarie au depasit asteptarile analistilor.

"Nu ne intereseaza nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca costurile cu imprumuturile pentru cetateni sa fie apropiate de cele ale celorlalti europeni, sa fie reduse la jumatate fata de nivelele actuale",
a spus Valcov.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

In Romania, Guvernul a stabilit, prin ordonanta 114/2018, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.