Comisia Europeana a apreciat miercuri ca Romania nu a adoptat nicio actiune ca raspuns la recomandarea din luna iunie a Consiliului si in consecinta a propus Consiliului sa adopte o recomandare revizuita pentru ca tara sa isi corecteze abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), se arata intr-un comunicat de presa al Executivului comunitar.

In luna iunie a acestui an, Consiliul a emis o recomandare Romaniei pentru ca tara sa realizeze o ajustare structurala anuala de 0,8% din PIB, atat in 2018 cat si in 2019.

"Avand in vedere evolutiile inregistrate de atunci si ca urmare a lipsei de actiuni din partea Romaniei pentru a-si corecta abaterea semnificativa, Comisia propune acum o recomandare revizuita privind o ajustare structurala anuala de cel putin 1% din PIB", subliniaza Executivul comunitar.

Comisia Europeana atrage atentia ca deficitul public al Romaniei a crescut de la 0,5% din PIB in 2015 la 2,9% din PIB in 2016 si este prognozat sa ajunga la 3,3% din PIB in 2019, la 3,4% din PIB in 2019 si la 4,7% din PIB in 2020, cel mai ridicat deficit din UE.

Comisia Europeana cere Consiliul Uniunii Europene sa adopte recomandarile specifice de tara iar statelor membre sa le implementeze complet si la timp. Ministrii UE ar urma sa discute recomandarile specifice de tara inainte ca sefii de stat si de guvern din UE sa le sprijine. Este la latitudinea statelor membre sa implementeze recomandarile prin politicile lor economice si bugetare din 2018-2019, scrie Agerpres.

In luna iunie, Comisia Europeana a recomandat Romaniei sa corecteze abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), sa asigure aplicarea in totalitate a cadrului fiscal si sa imbunatateasca plata voluntara si colectarea taxelor.

Romania a trebuit sa raspunda in scris, in mod oficial, pana in data de 15 octombrie, recomandarilor Comisiei Europene.

In context, miercuri, Comisia Europeana a publicat si scrisoarea trimisa la data de 17 octombrie de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, continand actiunile care vor fi realizate de Romania ca raspuns la recomandarea Consiliului din 18 iunie 2018.

Pentru a asigura un deficit pe cash de 2,58% din PIB in 2019 si a corecta abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), prin reducerea deficitului structural de la 3,17% din PIB in 2018 la 2,71% din PIB in 2019, autoritatile de la Bucuresti au in vedere, in 2019, inghetarea salariilor bugetarilor la nivelul din luna decembrie 2018 si inghetarea valorii voucherelor de vacanta pentru bugetari la nivelul din acest an.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

De asemenea, numarul de angajati din sectorul public va fi mentinut la nivelul din 2018 in timp ce cheltuielile cu investitiile vor fi pastrate la un nivel estimat la 4% din PIB, acelasi cu cel preconizat pentru 2018.

Pe partea de venituri principalele masuri preconizate sunt distribuirea a cel putin 90% din profiturile nete realizate de companiile de state catre bugetul statului sau bugetele locale sub forma de dividende, vanzarea de licente 5G, care ar urma sa aiba loc in cursul lui 2019, cu un impact estimat de 1,3 miliarde lei, mentinerea OG 5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si gazelor naturale.

De asemenea, sunt mentionate urmatoarele masuri care vor avea un impact pozitiv asupra imbunatatirii gradului de colectare a veniturilor, in special a TVA si a accizelor: introducerea caselor de marcat electronice, adoptarea ordonantei de urgenta nr. 88/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul insolventei si a altor acte normative, modernizarea punctelor de trecere a frontierei pentru a reduce evaziunea fiscala si a detecta bunurile de contrabanda prin introducerea unor echipamente de scanare la toate punctele de trecere a frontierei.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Gratie acestor masuri, autoritatile de la Bucuresti sustin ca in 2018, atat deficitul ESA cat si cel pe cash, vor fi in linie cu limita impusa de Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), respectiv 3% din PIB, iar o ajustare semnificativa a deficitului bugetar este programata sa inceapa in 2019, cand deficitul ESA ar urma sa se imbunatateasca cu peste 0,5 puncte procentuale, un ritm care va fi mentinut si in 2020. Astfel, deficitul ESA va scadea de la 2,96% din PIB in 2018 la 2,38% din PIB in 2019, 1,82% din PIB in 2020 si 1,35% din PIB in 2021.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.