Business 6 Iulie 2018 09:40
Liderii din comunitatile rurale sau din orasele de provincie isi pun, adeseori, speranta in deschiderea unei fabrici in zona respectiva, care sa ii scape de problema somajului si de cea a veniturilor mici. In Romania, deschiderea uzinelor de fabricatie a autoturismelor, a rulmentilor ori a echipamentelor tehnologice, dar si aparitia unor companii locale, cu ambitii de extindere, a fost un exemplu de succes despre cum firmele si comunitatile se pot dezvolta impreuna.

Pentru companii, deschiderea unor filiale sau fabrici de productie in orasele de provincie are un avantaj incontestabil: mana de lucru este mai ieftina, angajatii sunt mai loiali, iar costurile toale sunt mai mici. Exista mai multe strategii prin care si companiile, si orasele de provincie pot contribui la propria lor dezvoltare si la cresterea nivelului de trai al comunitatii:

Legislatie simplificata si eliminarea birocratiei

Primul obstacol invocat de companiile straine, dar si de antreprenorii locali care vor sa investeasca in Romania este birocratia stufoasa si timpii mari de asteptare pentru a obtine toate actele si aprobarile necesare unei afaceri. Iar lipsa infrastructurii digitale care sa iti permita sa obtii ori sa depui online o parte din acte este o problema pe care alte tari au eliminat-o de ani buni. De exemplu, in Estonia, tara in care multi antreprenori din domeniul IT si-au obtinut e-rezidenta pentru a-si muta firmele acolo, totul se face online, prin completarea unui formular si incarcarea rapida pe internet a actelor necesare. Fara cozi la ghisee, fara timp mare de asteptare, cu un formular online care se completeaza in 5 minute si cu alte 2-3 saptamani de asteptare pana la primirea unui raspuns. In orasele de provincie, un sistem digitalizat pentru depunerea si obtinerea acestor informatii este mult mai usor de gestionat decat in cazul in care toate datele ar fi centralizate la nivel national.

Investii inteligente ale antreprenorilor locali

Antreprenorii care isi deschid mai intai afaceri locale si au rabdare sa capete suficienta putere pe piata inainte de a-si extinde operatiunile au numai de castigat. In Romania, un astfel de exemplu este omul de afaceri Cezar Rapotan, fondatorul Arabesque, cel mai mare furnizor si distribuitor de materiale de constructii din tara. Povestea de succes a Arabesque a inceput la Galati, in 1994, iar acum compania numara peste 19 centre comerciale in Romania, pentru ca profitul a fost reinvestit inteligent in dezvoltare.

Infrastructura, in calea dezvoltarii

Problema Romaniei cu infrastructura este una adeseori invocata de catre investitorii ingrijorati ca nu isi vor putea asigura transportul materialelor de productie sau distributia produselor. Cu cat un oras este mai bine legat prin autostrazi sau drumuri europene de buna calitate de Capitala, dar si de principalele iesiri din tara, cu atat sansele sunt mai mari ca respectivul oras sa intre in vizorul investitorilor.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Un studiu realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a aratat ca 22% dintre companii au o parere proasta despre infrastructura din Romania, pe care o percep drept un impediment in dezvoltarea activitatii. In topul tarilor cu o perceptie la fel de slaba asupra infrastructurii mai jos de Romania se afla Fasia Gaza, Kosovo si Maroc.

Transparentizarea proceselor de achizitii si licitatii

Eliminarea coruptiei din sistemul public de administratie, descurajarea mitei si transparentizarea proceselor de achizitii si licitatii publice este un alt pas important pe care il pot face comunitatile urbane si rurale, pentru a atrage investii majore. Romania este vazuta de catre investitorii straini drept o zona cu potential urias pentru companii. Cresterea economica record din ultimii ani, dezvoltarea rapida in comparatie cu alte state din zona si forta de munca ieftina sunt avantaje incontestabile pentru investitori. Totusi, acestia recunosc ca sunt descurajati de instabilitatea politica, dar si de coruptia din sistemul public. Mark Mobius, un investitor strain venit in Romania, declara ca progresul unor regiuni din tara este coplesit de aceasta problema: „Din nefericire, din multe puncte de vedere in Romania asta se intampla: coruptia copleseste pur si simplu progresul”, spunea el, referindu-se inclusiv la faptul ca exista cazuri in care investitorilor li s-au pus adeseori bete in roate, in loc sa fie incurajati sa isi aduca operatiunile in zonele mai putin dezvoltate ale tarii.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Toate aceste strategii pot creste sansele unei comunitati sa se dezvolte, sa creeze locuri de munca, sa scada rata somajului si sa asigure locuitorilor venituri lunare constante, iar companiilor sa isi eficientizeze costurile si sa isi asigure stabilitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.