Fondul Monetar International (FMI) a recomandat luni evitarea initiativelor legislative care vizeaza plafonarea dobanzilor la credite si a preturilor la care persoanele fizice pot rascumpara datoriile achizitionate de terte parti, potrivit documentului publicat vineri, la sfarsitul consultarilor cu Romania in baza Articolului IV.

"Initiativele legislative care afecteaza sistemul financiar ar trebui evitate. Mai multe initiative recente, daca ar fi adoptate, ar reduce creditul oferit economiei reale si ar incetini rezolvarea problemei creditelor neperformante, afectand in mod negativ stabilitatea financiara. Printre aceste initative se numara propunerile privind limitarea dobanzilor la creditele pentru gospodarii si a preturilor la care persoanele fizice pot rascumpara datoriile achizitionate de terte parti", subliniaza FMI.

La finele lunii trecute, Senatul a adoptat propunerea legislativa de modificare a Ordonantei Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, stabilind ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR. Senatorul PNL, Daniel Zamfir, initiator al proiectului, a sustinut amendamentele din raportul comisiilor de buget si economica, mentionand ca dobanzile la depozite sunt la nivelul cel mai scazut, in schimb creditele pe care le iau romanii au cele mai scumpe preturi.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect, Camera Deputatilor fiind for decizional, scrie Agerpres.

Tot Senatul a adoptat propunerea legislativa pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede ca cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decat dublul sumei platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent. Senatorul liberal Daniel Zamfir, initiator al proiectului, a precizat ca prin aceasta initiativa legislativa se introduce "dreptul celui care a fost executat sa poata sa rascumpere bunul de care a fost deposedat platindu-i societatii de recuperare a cesiunii de creante dublul sumei cu care acesta, cesionarul, a cumparat respectivul bun de la banca".

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect.

Citeste si:
Economia mondială se îndreaptă către recesiune. 2023 aduce creșteri...
Economia mondială se...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.