Numarul expatilor care traiesc in Romania este in crestere de la an la an. Vorbim aici nu numai de cetateni ai Uniunii Europene, ci si de americani sau asiatici care sunt cuceriti mai ales de Capitala, un oras cu posibilitati infinite pentru cei care dispun de un buget lunar generos.

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigratie, in Romania au rezidenta peste 110.000 de straini. Dintre acestia, 65.000 provin din tari din afara Uniunii Europene (Moldova, Turcia sau China), iar 45.000 provin din UE, in special din Italia, Germania sau Elvetia. Cei mai multi locuiesc in orasele mari - o treime in Bucuresti - Capitala fiind urmata de Ilfov, Timis, Cluj si Constanta. Strainii care vin in Romania o fac fie pentru a studia, pentru a lucra aici, pentru a se stabili definitiv sau a fi alaturi de familia pe care si-au intemeiat-o.

Expatii din Bucuresti spun ca au descoperit aici un oras cu bune si cu rele, in care isi permit atat distractiile saptamanale, cat si cazarea in hoteluri de lux sau in zonele centrale. De exemplu, pretul unei garsoniere in centrul Capitalei este in jur de 350-400 de euro, in timp ce un studio sau un apartament cu doua camere in centrul unei capitale europene poate ajunge si la 3.000 de euro pe luna, iar asta fara sa punem la socoteala utilitatile. Pentru expatii care vin sa lucreze in Romania, exista si locuri de cazare spatioase, complet dotate si utilate, asa cum este Studio One Accomodation Suites, care le pune la dispozitie inclusiv un complex cu terase, supermarketuri, cafenele si restaurante. Complexul situat in vestul Bucurestiului, la doar 2 minute de mers fata de mijloacele de transport, este detinut de omul de afaceri Liviu Tudor, cunoscut mai ales pentru succesul sau pe piata imobiliara a spatiilor de birouri, West Gate Business Park si Novo Park fiind sediile unora dintre cele mai bune companii multinationale.

Preturile mici atrag in special tinerii straini

Expatii care vin in Romania sa lucreze in multinationale au salarii peste media pietei, iar costul vietii in Bucuresti nu este o problema. Castigurile lunare le permit sa iasa la restaurante, la terase, sa experimenteze viata de noapte in cluburile selecte, sa viziteze litoralul sau Carpatii si sa nu rateze experiente care, in tara lor de origine, le-ar fi golit buzunarele. Pentru expati, Romania este o tara ieftina, indiferent ca este vorba despre preturile la cazare, mancare, bautura sau transport.

Romania este o tara frumoasa

Strainii de la noi din tara sunt cuceriti de frumusetea peisajelor montane, de adrenalina unei excursii pe Transfagarasan sau pe Transalpina, dar si de posibilitatea de a experimenta un stil de viata simplu, intr-o pensiune izolata in varf de munte. Obiectivele turistice precum Castelul Bran, Castelul Huniazilor, Vulcanii Noroiosi, manastirile din Moldova sau Cimitirul Vesel reprezinta atractii pe care orice strain isi doreste sa le vada. Iar litoralul romanesc, in ciuda conditiilor de cazare, a starii in care se afla plajele si apa marii, are farmecul sau, prin aglomeratia si posibilitatile infinite de distractii pentru turisti. Cluburile din Mamaia sau serile petrecute pe plaja din Vama Veche reprezinta o noutate pentru expatii care nu provin din tari cu iesire la mare.

Romanii sunt ospitalieri si vorbesc limbi straine

Un studiu Eurostat arata ca 74% dintre romanii cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani vorbesc cel putin o limba straina, in timp ce media Uniunii Europene este de doar 66%. Romania ocupa locul 14 in topul tarilor vorbitoare de limbi straine din Europa, depasind tari precum Bulgaria si Ungaria (ocupantele ultimelor locuri), Italia, Franta sau Spania. Cea mai cunoscuta limba straina este engleza - 17% dintre vorbitori sustin ca o cunosc foarte bine, 32% spun ca o cunosc bine, iar 54% spun că se descurca acceptabil.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Orasele sunt sigure pentru locuitori

Bucurestiul este una dintre cele mai sigure capitale europene, in care te poti aventura prin parcuri sau pe stradute la orice ora, fara teama ca ti s-ar putea intampla ceva. Din punct de vedere statistic, Romania are printre cele mai putine cazuri de jafuri sau crime din Europa. In comparatie cu Londra, Paris sau Berlin, Bucurestiul este un oras sigur pentru expati, atat in zona din centru, cat si in cartierele mari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.