Termenul de intrare in vigoare a legii care introduce pentru prima data in Romania procedura de insolventa pentru persoanele fizice va fi amanat pentru a treia oara, potrivit unui proiect de Ordonanta a Guvernului, publicat in dezbatere publica de Ministerul Economiei.

Legea ar urma sa intre astfel in vigoare in 1 ianuarie 2018, si nu in 1 august 2017, asa cum era stabilit ultima data.

”Termenul de intrare in vigoare prevazut la art. 93 teza intai din Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 464 din 26 iunie 2015, se proroga pana la data de 1 ianuarie 2018”, arata textul proiectului.

Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit initial sa intre in vigoare la 26 decembrie 2015, insa termenul a fost amanat pentru 31 decembrie 2016. Ulterior, intrarea in vigoare a termenului a fost amanata pentru 1 august 2017, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2016.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ arata ca amanarea a fost cauzata de faptul ca este necesara pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a institutiilor care sa aplice procedurile prevazute de aceasta lege.

In plus, majorarea relativ redusa a numarului de posturi la instante s-ar putea dovedi insuficienta pentru aceasta noua categorie de cause, spun autorii textului, scrie News.ro.

”Normele care reglementeaza procedura insolventei persoanelor fizice nu pot fi puse in aplicare fara a tine cont de unul dintre principiile de baza ale Legii nr. 151/2015, respectiv asigurarea unor proceduri de insolventa eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un termen rezonabil, iar pentru realizarea acestui deziderat se impun un set de masuri de pregatire a tuturor institutiilor publice implicate in procedura insolventei”, se precizeaza in nota de fundamentare.

Potrivit documentului, Legea darii in plata si mecanismul impreviziunii din Codul civil ofera solutii alternative pentru ipotezele in care ”dezechilibre contractuale generate de cauze intrinseci sau extrinseci contractului au dus la pierderea utilitatii acestuia pentru una dintre parti”.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.