Incepem din vara o discutie care are loc, de obicei, in pragul toamnei: care sunt variantele de cazare pentru studentii din provincie, veniti la studii in Capitala si care sunt schimbarile fata de anii trecuti?

De la un an la altul, posibilitatile de cazare pentru studenti sunt tot mai numeroase. In Bucuresti, exista zeci de camine de stat, dintre care unele renovate in ultimii ani, mii de garsoniere care isi asteapta chiriasii, caminele facultatilor private si cea mai noua si poate cea mai interesanta varianta, inspirata de modelele de cazare internationale - campusurile studentesti private.

Ce gasesc studentii in caminele de stat

Prima alegere raman, desigur, caminele studentesti de stat, insa, in ciuda faptului ca pare a fi varianta disponibila tuturor studentilor, in realitate, in fiecare an au existat dificultati in gasirea unui loc pentru cei inscrisi in primul an de studii. Motivul este ca cele mai multe dintre aceste locuri sunt distribuite in functie de media inregistrata la finalul anului de studii anterior sau la admitere, in cazul studentilor incepatori.

Variantele puse la dispozitie de Ministerul Educatiei sunt cele binecunoscute - Grozavesti, Regie, Leu, Kogalniceanu, Agronomie, Moxa, Belvedere. Doar in Regie exista peste 25 de camine, o parte dintre ele renovate in ultimii ani si dotate cu camere cu patru locuri si grup sanitar la capatul culoarului sau, in unele cazuri, in camere. Dincolo de numarul limitat al locurilor pentru studentii debutanti, conditiile din caminele de stat raman insa, in majoritatea cazurilor, de nivel mediu si chiar precare, in unele situatii.

Costuri: un loc in caminele studentesti de stat ajungea, in toamna trecuta, la 50 de euro/luna.

Cea mai noua oferta - campusul studentesc privat

Cea mai noua si mai interesanta varianta de cazare o reprezinta campusurile private, care ofera conditii superioare si integrarea intr-o comunitate studenteasca, dupa modelul campusurilor din jurul marilor universitati din afara tarii. Aici pot gasi loc de cazare studentii care nu s-au regasit pe lista de distributie a facultatii la care studiaza sau cei care isi doresc sa evite izolarea pe care o presupune de multe ori statul cu chirie sau varianta cazarii „la gazda”.
Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Primul campus de acest tip din Romania este West Gate Studios - o idee a omului de afaceri Liviu Tudor, cunoscut investitor imobiliar si vicepresedintele European Property Federation. West Gate Studios ofera garsoniere cu doua paturi si apartamente, camerele fiind mobilate complet, ca si bucatariile si echipate cu bai proprii, aer conditionat, echipament TV, internet si televiziune prin cablu. Campusul ofera paza non-stop, abonament medical, acces nelimitat la o biblioteca moderna, spatii pentru gratar sau parcare pentru biciclete.

Costuri: un loc in garsoniera costa intre 140 si 185 de euro/luna; pretul inchirierii unui apartament este de 500-550 euro/luna.

Caminele particulare versus chirie

Locurile in caminele universitatilor particulare, cum sunt Spiru Haret, Titu Maiorescu sa Hyperion, se ridica la costuri mai mari decat cele oferite de universitatile de stat, insa ofera conditii imbunatatite si raman, totusi, la un nivel situat sub cel al pretului chiriilor din oras. Alegerea tine, in parte, de bugetul disponibil, dar si de perspectiva diferita pe care o ofera un loc intr-un campus, unde exista o comunitate si „viata studenteasca”, versus varianta inchirierii unui garsoniere pe cont propriu, sau impreuna cu alte cateva persoane.
Citeste si:
Cum alegi cazarea ideală în concediu, indiferent de anotimp
Cum alegi cazarea ideală în...

Costuri: pretul total al inchirierii unei garsoniere, in Bucuresti, poate varia intre 250 si 350 de euro/luna.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.