Preturile de inchiriere ale spatiilor de birouri de clasa A din Cluj-Napoca au variat intre 12 si 16 euro pe metru patrat in 2016, inregistrand o crestere usoara fata de anul precedent si egaland nivelul de pret din 2011.

Potrivit datelor Wizmo.ro, platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential, cat si celui de business, si RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX Romania, aceeasi evolutie s-a putut remarca si la nivelul spatiilor office cu standarde de calitate mai scazute.

Cladirile de birouri de clasa B
de pe piata imobiliara clujeana au fost inchiriate anul trecut cu preturi osciland intre 8 si 12 euro/mp. Diferenta de pret este generata de caracteristicile diferite pe care cele doua categorii le insumeaza. In timp ce cladirile de clasa A sunt localizate central sau ultracentral, cele de clasa B au locatie semicentrala sau marginala. De asemenea, diferentele dintre cele doua categorii se remarca si la nivelul standardelor de calitate in ceea ce priveste iluminarea, dimensiunea suprafetei vitrate si a altor caracteristici ale cladirii.

In ceea ce priveste preturile cladirilor de clasa C, precum cele noi situate in zone semicentrale si foste cladiri ale unor intreprinderi de stat, situate in cartiere sau la periferii, acestea variaza intre 5 si 7 euro/mp.

„Chiriile pentru spatiile de birouri clujene au oscilat in ultimul timp in functie de cererea existenta pe piata. Daca in anii anteriori, marjele de pret erau relativ comparabile in cadrul acelorasi clase, in prezent, plaja pe care se desfasoara preturile a devenit una larga, osciland in 2016, de exemplu, in cadrul clasei B, intre 8 si 12 euro pe mp. Pentru anul acesta estimam ca preturile vor inregistra aceleasi discrepante, cu pastrarea, insa, a limitelor superioare si inferioare”
, a declarat Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.

Pe de alta parte, preturile de vanzare a spatiilor de birouri de clasa A au oscilat intre 1.700 si 1.800 de euro/mp in 2016, in timp ce spatiile office de clasa B, respectiv C, au variat intre 1.200 si 1.500 de euro/mp.

Citeste si:
Prețul benzinei și al motorinei în România continuă să se ieftinească
Prețul benzinei și al...

„De altfel, in ultimele 6 luni, 80% dintre anunturile imobiliare office din Cluj-Napoca listate online vizeaza oferte de inchiriere, cele mai scumpe chirii fiind solicitate pentru birourile de tip A”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Evolutia disponibilitatii spatiilor in cladiri office

In ultimii ani disponibilitatea spatiilor in cladirile de birouri din Cluj-Napoca a inregistrat o crestere semnificativa. Daca in perioada 2006 – 2007 suprafata totala a spatiilor dedicate segmentului de cladiri office era de circa 15.000 de mp, in intervalul 2015 – 2016 aceasta a inregistrat un avans de aproape 190%, pana la 560.000 mp. In acest sens, cele mai extinse spatii de birouri din Cluj-Napoca le ocupa Cluj Business Center (57.000 mp), The Office Center (56.000 mp) si Novis Plaza Office (14.500 mp).
Citeste si:
Psihiatru, despre Bogdan Drăghici: ”Un lup în blană de oaie”
Psihiatru, despre Bogdan...

“Din totalul spatiilor dedicate pietei de birouri existente in Cluj-Napoca, o pondere de aproximativ 42% o reprezinta cladirile de birouri de sine statatoare, construite in ultimii zece ani si care compun clasele A si B din punct de vedere al standardelor de calitate. De asemenea, 38% sunt reconversiile de spatii industriale sau comerciale, aflate cu precadere pe fostele platforme industriale ale orasului si care compun clasa C. Restul de 20% il reprezinta reconversia de apartamente sau vile, situate in diverse zone ale orasului, cu precadere in cele centrale sau semicentrale”, a mai spus Alina Berghian.

Companiile din domeniul IT si servicii medicale ocupa cele mai multe spatii office

Forta de munca ieftina, in comparatie cu alte orase din vestul Europei sau Statele Unite ale Americii, precum si calificarea inalta de care dispune Cluj-Napoca pe acest segment, au determinat tot mai multe companii din domeniul IT sa-si indrepte atentia catre acest oras. Tinta principala a companiilor din aceasta industrie sunt cladirile de clasa A, cu suprafete mari pe nivel si posibilitati de compartimentare relativ facile. Exista si clienti, precum companiile locale cu numar mai mic de angajati, care prefera spatiile mai restranse, in birouri de clasa B.
Citeste si:
De ce este orașul Mariupol atât de important pentru Rusia (analiză...
De ce este orașul Mariupol...

Potrivit unui comunicat remis 9am, alta categorie principala de clienti o reprezinta operatorii de servicii medicale. Pentru acest gen de companii locatia joaca cel mai important rol in alegerea spatiilor office, avand in vedere ca traficul pietonal crescut aduce si un numar sporit de clienti. Acestea prefera cladirile de clasa B, cu suprafete mici si medii, cu fatade noi sau renovate si cu dotari la standarde calitative inalte.

De asemenea, si companiile care ofera servicii financiar-bancare se numara printre jucatorii care ocupa cele mai multe spatii office din Cluj-Napoca. Si in cazul acestor companii localizarea joaca un rol esential in alegerea spatiilor de birouri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.