Zeci de operatii din judetul Dolj au fost amanate din lipsa de sange. Acolo, medicii intervin doar in cazul urgentelor, iar bolnavii cronici sunt lasati sa astepte. Si asta din cauza faptului ca numarul donatorilor scade la o luna la alta.

Luminita a venit sa doneze sange pentru prima data. A luat aceasta decizie dupa ce a vazut ca matusa ei, bolnava de cancer, a fost operata cu intarziere pentru ca nu exista sange in spital.

„Are nevoie de sange si in spitale nu se gaseste. (Reporter: Cat a trebuit sa astepte dupa sange?) O zi ca cei din familie au venit si au donat”, a spus Luminita Capitanu.

Pentru un alt pacient operat de curand la un spital din Bucuresti, au venit nu mai putin de noua donatori intr-o singura zi. „Este baiatul unui prieten de-al meu si a facut transplant de maduva. Noi donam pentru el. Are nevoie zilnic de doi donatori. Este foarte greu.”

Trei sferturi dintre cei care doneaza sange in Craiova au pe cineva drag pe patul de spital, spun reprezentantii centrului, care atrag atentia ca nu mai au stocuri. Mai grav este ca aceeasi problema o au si alte centre de transfuzii din tara asa ca nu pot lua din alta parte decat in situatii urgente.

„Ieri au fost in jur de 100-150 de solicitari. Donatori au fost doar 42 de persoane”, a explicat Daniel Selaru, asistent la Centrul Regional de Transfuzii Craiova.

Ca prezentare noi avem multi. Avem peste o suta, insa nu toti indeplinesc conditiile de donare. Si atunci am avut zile cu 75 de donatori acceptati, dar si zile cu 30 sau 28”, a adaugat Adriana Turculeana, directoarea Centrului Regional de Transfuzii Craiova.

Bolnavii cronici sunt amanati chiar si cateva zile.

Intotdeauna intri cu spaima ca n-o sa ai sange cat iti trebuie pentru a rezolva un pacient”, a spus doctorul Gabriel Marcusanu, medic ortoped la Spitalul de Urgenta Craiova.

In momentul in care avem stocurile suficiente abia atunci intram pentru ca abia atunci pacientul este in siguranta pentru a fi operat”, a adaugat chirurgul Laurentiu Mogoanta.

Citeste si:
Cătălin Măruță, primele declarații după operație. Care este starea...
Cătălin Măruță, primele...

Aproape 90 la suta din urgente sunt asigurate. Urgentele care mai pot fi amanate cateva ore sau zile sunt cazuri pentru care facem cerere la centrul de sange”, a precizat doctorul Bogdan Fanuta, managerul Spitalului de Urgenta Craiova.

In ianuarie, la Centrul de Transfuzii Craiova au fost 700 de donatori, jumatate fata de luna decembrie, relateaza Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.