Anul 2016 se preconizeaza a fi unul in care vor fi gata cele mai multe spatii office din ultimii sapte ani. Acest lucru se observa cu ochiul liber, mai ales de catre locuitorii din marile orase. Vedem in jur o multime de edificii in constructie si care sunt menite pietei office, iar datele arata ca anul acesta vor fi gata circa 350.000 de metri patrati, cifra de patru ori mai mare decat cea de anul trecut.

In prezent vorbim despre o rata de neocupare in Bucuresti de circa 14%. Aceeasi ca si in alte capitale din regiune – Praga (14,5), Budapesta si Varsovia (12%). Procentul acesta se traduce in circa 300.000 de metri patrati neocupati.

Dezvoltarile se fac si speculativ, fapt ce duce de cele mai multe ori la spatii goale, pentru ca depasesc cerinta investitorilor. Liviu Tudor, fondatorul Genesis Development, grup care este cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri de clasa A este de parere ca asistam la o exagerare pe piata de dezvoltare de birouri si ca numarul mare de spatii pentru birouri nu sunt sustinute de o cerere reala.

Aceasta parere este sustinuta si de cifre. Daca in Capitala, orasul cu cea mai mare dezvoltare economica din Romania, avem in continuare mii se metri patrati neocupati, in provincie exista si mai multe spatii goale, deoarece in alte orase ale tarii nu s-au facut la fel de multe investitii precum in Bucuresti.

Exista insa si alte explicatii pentru care spatiile office raman neinchiriate. Multe dintre ele nu indeplinesc cererile marilor companii – fie sunt situate la iesirile din oras, fie au dotari depasite, fie sufera la capitolul aspect.

Prea putine spatii de birouri din clasa A

Desi inca exista spatii de birouri goale, Romania este considerata cea mai atractiva din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste investitiile in spatii pentru birouri, noteaza Agerpres. De altfel, Bucurestiul se situeaza in prezent pe locul doi in regiune, dupa Varsovia, la investitiile in spatii de birouri.

Exista mult potential, insa Capitala are in continure cu 50% de metri patrati din clasa A per capita fata de orice alta capitala din aceeasi zona geografica. Chiriile din tara noastra sunt mai mici decat cele din alte state din zona, fapt ce atrage companiile si, prin urmare, investitiile in spatii office.

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

Birourile din clasa A sunt cele mai cautate. Potrivit BOMA (Building Owners and Managers Association) acestea au amplasare fie intr-o zona centrala fie in una de business, o suprafata totala de 10.000 de metri patrati, cel putin un loc de parcare pentru fiecare 70-150 de metri patrati inchiriabili, finisaje moderne, compartimentare flexibila, servicii de paza, intretinere si curatenie a cladirii.

Desi chiriile in spatii de birouri din clasa A sunt de obicei mai mari decat in cele din clasele B sau C si avantajele sunt sporite. De la facilitatile pe care le au angajatii companiei la expunerea de care se pot bucura in functie de amplasare – acestea sunt doar doua motive pentru care companiile aleg cladirile din clasa A.

Cele mai multe spatii sunt inchiriate de companiile din IT

Este deja cunoscut faptul ca tara noastra este un adevarat magnet pentru companiile din zona IT. Numarul mare de specialisti, pretentiile salariale scazute precum si facilitatile fiscale oferite de stat fac tot mai multe corporatii din aceasta arie sa deschida birouri in Romania.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Cele mai multe spatii de birouri din Capitala sunt ocupate de firme din IT – 30%. Imediat dupa, vin companiile din Business Process Outsourcing si Shared Service Center – companii care se ocupa de contabilitatea, administrarea resurselor umane, servicii din zona juridicului sau achizitii pentru alte companii - ele ocupand 20% dintre spatiile de birouri. Urmeaza serviciile profesionale, cu 15%, si cele financiare - 15%.

Sursa foto: gui jun peng/Shutterstock, pcruciatti/Shutterstock, Monkey Business Images/Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.