In perioda interbelica, Romania a fost supranumita „granarul Europei”, iar potentialul tarii noastre in materie de agricultura este inca unul foarte mare. Este si motivul pentru care multi straini investesc in agricultura de aici, dar si motivul pentru care multi romani incep sa ia in calcul pornirea unei afaceri in aceasta arie.

O cercetare comandata de Parlamentul European si citata de publicatia germana Deutsche Welle, arata ca in tara noastra intre 30 si 40% din terenul arabil este controlat de investitori straini. O situatie asemanatoare se inregistreaza si in alte tari din vecinatate, precum Bulgaria, Polonia, dar si Slovacia sau Cehia.

Cei mai multi dintre cei care au dezvoltat business-uri in agricultura din Romania au nationalitate libaneza si austriaca. Ce ne spune acest lucru? Ca acest sector poate fi foarte profitabil, motiv pentru care si noi insine ar trebui sa ne indreptam atentia spre un astfel de business.

Echipamentele de care ai nevoie pentru a incepe o afacere in agricultura

Stabilirea ideii de afacere si profilul ei este un pas esential pentru a incepe un business in acest domeniu. O ferma care se ocupa preponderent de cresterea animalelor are cu totul alte necesitati fata de una specializata in cultivarea legumelor.

O idee profitabila este cultivarea legumelor, observam cu totii cum clientii sunt mereu atrasi de cele produse in Romania si care au gustul pe care il stim din copilarie. De altfel, de multe ori observam in piete si la supermarketuri ca legumele din tara noastra, in mod paradoxal, sunt mai scumpe.

Din punct de vedere al echipamentelor de care ai nevoie pentru a cultiva legume pe un teren de circa doua hectare, nevoile nu sunt modeste. Nici costurile nu sunt mari, daca le raportam la profitul care se poate inregistra. Spre exemplu, pretul acestor motocultoare porneste de la sume modice, pe care orice antreprenor la inceput de drum si le poate permite.

Pe langa motocultor, un utilaj care sapa pamantul, ar mai fi nevoie si de o masina de plantat rasaduri, o freza, un cultivator, un plug, o semanatoare si o instalatie de irigat prin picurare.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

O ferma care se ocupa de cresterea animalelor are alte necesitati. Silozurile, adapatoarele, jgheaburile, senzorii de temperatura, sistemele de control al mediului, dar si alte instalatii sanitare se numara printre utilajele necesare unei ferme de animale.

Care sunt cele mai profitabile businessuri din agricultura



Diviziunea pamantului arabil dupa caderea regimului comunist a facut ca multi romani sa detina cateva hectare de pamant arabil in mediul rural, un teren suficient pentru un business. Inceperea unei afaceri in acest domeniu nu implica insa cheltuieli foarte mari, iar Uniunea Europeana ofera sprijin ideilor cu potential, astfel incat si un teren mostenit de la bunici se poate transforma intr-o afacere profitabila.

Printre cele mai banoase afaceri din agricultura se numara fermele de capre, crescute pentru lapte si branzeturi scumpe, fermele de prepelite, cultivarea fructelor de padure, a catinei, dar si dezvoltarea fermelor de legume ecologice, tot mai cautate atat in Romania, cat si in strainatate. O livada de fructe sau o ferma de legume ecologice poate fi si mai profitabila daca se merge mai departe pe drumul prelucrarii acestora in dulceturi, compoturi, zacusca sau muraturi fara aditivi industriali.

Citeste si:
Tinerii români iau cu asalt joburile străinilor, fără a părăsi...
Tinerii români iau cu asalt...

Romanii se raporteaza la agricultura ca la o ocupatie secundara si nu lucreaza in mod eficient, atragea atentia decanul facultatii de Management din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti intr-o declaratie pentru publicatia americana Bloomberg. Totusi, in ultimii ani, se vede o tendinta de a exploata pamanturile mostenite, de a renunta la joburile clasice in favoarea dezvoltarii unei afaceri proprii, iar cele in agricultura sunt luate in considerare de tot mai multi romani.

Aceasta tendinta o observau si jurnalistii irlandezi de la Independent care, dupa o vizita la o ferma din Transilvania, au remarcat faptul ca tara noastra este un gigant agricol care abia incepe sa se trezeasca. Acestia au mai evidentiat si faptul ca Romania, desi are un teren agricol de trei ori mai mare decat Irlanda, inregistreaza doar jumatate din valoare exporturile de alimente practicate de Irlanda.

Citeste si:
Câți ucraineni s-au angajat în România după începerea războiului....
Câți ucraineni s-au angajat...

Ai investi intr-o afacere din domeniul agriculturii?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.