Bucurestiul si Budapesta se afla pe lista scurta a marilor investitori straini in 2016.

Factorul esential care va influenta piata imobiliara in 2016 din Romania va fi consumul, iar Bucurestiul si Budapesta se afla pe lista principala a marilor investitori straini. Cresterea consumului a determinat un puternic val de dezvoltare a comertului de retail, iar suplimentarea nevoilor principalilor jucatori in comertul online a generat o crestere a numarului de depozite logistice, conform unui raport al companiei americane CBRE.

Cresterea consumului a generat deja o crestere a cifrelor de afaceri ale companiilor din Romania si a stabilizat veniturile operationale ale proprietarilor din zona de retail. In afara destinatiilor deja traditionale pentru marile companii occidentale, precum Praga si diferite regiuni ale Poloniei, Bucurestiul si Budapesta vor intra definitiv, in 2016, in topul celor mai atractive orase din Europa Centrala si de Est pentru investitori, conform europaproperty.com.

Investitiile in proprietatile de calitate raman foarte atractive

Intrucat investitiile in proprietatile de calitate nu vor da semne de incetinire in 2016, este de asteptat ca randamentele sa scada dincolo de nivelurile atinse in 2007, insa rata de compresie va fi mult mai lenta decat in 2015. Majorarea de capital se va realiza, astfel, prin comprimarea randamentelor si mai putin prin cresterea chiriilor.

Cu toate acestea, chiar si in contextul comprimarii randamentelor, acestea vor continua sa fie mai atractive decat obligatiunile de stat, fapt ce va face ca investitiile imobiliare sa ramana o alternativa solida pentru investitori, noteaza actmedia.eu.

Cererea pe piata de birouri a atins un nivel record

Cererea de pe piata de birouri a atins un nivel record, fiind incurajata de companiile de IT si de cele de outsourcing, multe dintre ele fiind companii multinationale.

Potentialul de crestere al pietei de birouri din Europa Centrala si de Est este relativ scazut, cu doua exceptii: Varsovia si Bucurestiul. Spre exemplu, peste 670.000 de mp de spatii de birouri vor fi livrate in Varsovia in urmatorii doi ani.

Cererea de spatii de birouri se mentine la un nivel ridicat in Bucuresti

In Romania, volumul spatiilor noi pentru urmatorii doi ani va fi de 550.000 mp, iar cererea de spatii de birouri se va mentine la un nivel ridicat in Capitala, deoarece Bucurestiul se afla, inca, in urma celor mai mari capitale din Europa Centrala si de Est ca numar total de metri patrati de birouri.

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

Deoarece exista, insa, riscul unor dezvoltari speculative de birouri sau bazate pe relocari anuntate in Bucuresti, care ar putea conduce la un grad de ocupare nesustenabil, unii proprietari manifesta precautie in investii. Spre exemplu, fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, a anuntat ca va incepe dezvoltarea unui nou proiect doar in situatia in care ar avea chiriasi pentru minimum 80% din spatii, conform zf.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.