Compania olandeza HempFlax a investit in Romania cinci milioane de euro in cultivarea si procesarea canepii, deschizand vineri o fabrica in judetul Alba.

"Ultimii ani au cunoscut o crestere a pietei de cultivare si procesare a canepii, canepa procesata in Romania fiind cautata pentru export si utilizata in diverse industrii. Inainte de anul 1989, Romania era al patrulea exportator de canepa la nivel mondial, insa volumul de canepa cultivata a scazut fata de acea perioada, ajungand la doar cateva hectare in anii 2000. In prezent, investitorii isi indreapta atentia din nou catre aceasta piata. Investitia de aproximativ 5 milioane de euro realizata de HempFlax este una privata si sustine piata de cultivare si procesare a canepii din Romania", arata compania, intr-un comunicat.

HempFlax a achizitionat materia prima pentru procesare de la fermieri, sub forma de baloti. Suprafata cultivata de HempFlax in 2015 este de aproximativ 500 de hectare, in zonele Sebes, Pianu si Petresti, iar investitorii preconizeaza o crestere a suprafetei cu aproximativ 300 de hectare de la an la an, scrie MEDIAFAX.

Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe ora, ceea ce inseamna un target de 5.000 de hectare cultivate astfel incat sa se atinga capacitatea maxima a acesteia. HempFlax produce fibre de canepa, utilizate in obtinerea hartiei si in industria izolatiilor, in fabricarea profilelor de usi in industria auto, avand si aplicatii in industria textilelor. Lemnul de canepa este folosit in industria constructiilor in amestec cu var hidratat pentru obtinerea unei zidarii izolante potrivita atat pentru case, cat si pentru cladiri industriale, fiind inlocuitorul caramidei traditionale si al betonului.

"Procesul de cultivare a canepii este natural si prietenos cu mediul, realizandu-se fara pesticide, insecticide sau fungicide. Dupa culegerea culturii de canepa, tupinile sunt lasate pe camp pentru a se separa fibrele de partea lemnoasa a tulpinii. Semintele de canepa recoltate sunt conditionate si valorificate in industria alimentara, iar frunzele sunt uscate si folosite pentru amestecuri de ceai, dar si pentru extractia uleiului bogat in CBD utilizat in compozitia unor suplimente nutritive sau dermato-cosmetice", arata reprezentantii companiei.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

In Romania, legislatia permite cultivarea canepii industriale, insa pot fi crescute doar anumite soiuri.

HempFlax, companie olandeza cu activitate din anul 1994, proiecteaza, dezvolta si patenteaza utilaje specializate pentru cultivarea canepii, in special pe partea de recoltare.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.