Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF) are datorii de sute de milioane de lei, la stat si la privat, si, in prezent, nu are nici director general, nici economic, iar angajatii nu si-au primit salariile de mai multe luni.

Marti, a avut loc o sedinta a Consiliului de Administratie al RADEF, in care membrii CA au discutat despre situatia salariatilor regiei, dar au facut si propuneri pentru viitorul director general al institutiei.

"Noi am cerut sa faca ceva cu noi, pentru ca noi nu mai putem fi functionali incepand cu 1 noiembrie. Acestea nu mai sunt conditii de munca, nu numai pentru noi, ca salariati, desi angajatorul este obligat prin contract sa ne asigure conditii de munca, pentru ca venim si stam in frig, dar vorbim de spectatorul care intra in sala si el vine sa se deconecteze la un film, nu vine sa-si puna paturi pe el sau sa plece bolnav dintr-o sala de cinema. Trebuie sa faca absolut urgent ceva", a spus, pentru MEDIAFAX, presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, Maria Bikfalvi.

Pe 6 octombrie, membrii Sindicatului Liber RomaniaFilm au anuntat inceperea protestelor publice, acuzand conducerea Ministerului Culturii si pe membrii Consiliului de Administratie (CA) al RADEF RomaniaFilm de "lipsa totala de interes pe care o manifesta in rezolvarea problemelor care persista la regie".

Intr-o scrisoare deschisa remisa MEDIAFAX, la acel moment, se spunea: "Membrilor nostri de sindicat «le-a ajuns cutitul la os» si vor trece la actiuni sindicale, culminand cu intrarea tuturor salariatilor in greva foamei".

Intrebata daca vor continua sa ia in considerare greva foamei ca o solutie la problemele regiei, Maria Bikfalvi a precizat ca membrii sindicatului vor face acest lucru daca, pana la 1 noiembrie, nu se rezolva nimic. "Nu se mai poate. Nu avem alte variante. Nu mai spun de salarii, noi nu ne luam salariile", a spus Maria Bikfalvi, precizand ca sunt cinci salarii restante.

"De trei ani de zile tot merg la Ministerul Culturii cu adrese peste adrese, cerand Ministerului Culturii sa se implice sa modifice aceasta lege 303 (303/2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum si pentru modificarea Legii nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, n.r.). Daca ar exista vointa politica, ori o modifica pentru ca si ei stiu ca aceasta lege 303 este proasta. S-au predat pe aceasta lege 95 de cinematografe in care nu s-a facut nimic, sunt cu lacate pe ele, oamenii au fost trimisi in somaj, nu s-a pastrat obiectul de activitate, respectiv film", a mai spus Maria Bikfalvi, precizand ca, in prezent, exista o singura comisie de predare si se incearca suplimentarea ei, pentru ca lucrurile sa "se miste mai repede".

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

La randul sau, Mihai Tintea, care si-a demisia pe 24 septembrie din functia de director general al RADEF, a declarat pentru MEDIAFAX ca este stabilit de mult, conform legii, ca salile de cinematograf trebuie sa fie predate primariilor, iar pe cele care sunt inca functionale si au salariati primariile sunt obligate sa le preia cu personal cu tot. "Deci, procedura continua, nu e nicio alta noutate, insa este o procedura destul de greoaie, pentru ca nici nu avem decat o singura echipa care preda, plus ca sunt procedurile financiar-contabile", a spus acesta.

In ceea ce priveste salariile angajatilor RADEF, Mihai Tintea a precizat ca au fost negociate la inceputul anului, iar o renegociere nu se ia in calcul deocamdata, avand in vedere ca sunt inca salarii restante.

"Salariile angajatilor au fost negociate la inceputul anului de catre vechea conducere, nu comentez modul in care au fost negociate, pentru ca eu nu am participat la acele negocieri, iar o renegociere, deocamdata, Consiliul nu a luat-o in discutie si o renegociere ar fi practic pe hartie, pentru ca si asa situatia e cat se poate de dificila, salariile sunt cu doua luni in urma, o majorare nu s-ar face decat pe hartie si ar fi foarte greu de acoperit in practic", a spus, pentru MEDIAFAX, Mihai Tintea.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

"Nu exista nicio motivatie (pentru ca angajatii sa continue sa vina la serviciu, n.r.), dar e o situatie care nu treneaza de acum, treneaza de mai bine de un an si ceva, din momentul in care s-a intrat in colaps financiar, deci regia e plina de datorii, are 32 de milioane de lei datorie si la stat si la privat, iar incasarile noastre lunare nu depasesc mai mult de 400.000 de lei, din care 70% la ora actuala sunt salarii. Practic, noi nu putem sa stingem datoriile pe care le avem din banii pe care ii incasam. (...) Aici este o lipsa de reactie a Ministerului Culturii, care ar trebui sa analizeze situatia si sa ia o decizie, pentru ca legea 303 spunea ca salile se predau in termen de 6 luni de zile, iar, la sfarsitul predarii, ministerul, printr-o hotarare de guvern, va reorganiza regia, or, ganditi-va ca au trecut sapte ani din 2008 pana acum si nu s-a intamplat nimic", a mai spus Mihai Tintea.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Totodata, acesta a mentionat ca RADEF a facut mai multe propuneri Consiliului de Administratie, de care membrii CA au luat nota si au facut o serie de materiale catre conducerea ministerului, dar care, pana in momentul de fata, au ramas fara niciun raspuns.

De asemenea, in sedinta de marti, membrii CA au propus doua persoane pentru functia de director general, una dintre acestea fiind Maxim Meca, fost director general al RADEF, dat afara in urma unei cercetari disciplinare, potrivit Mariei Bikfalvi.

"Nu avem director economic. Mai nou, se pare ca si sefa serviciului financiar isi da demisia. Doamna care dadea «bun de plata» si-a dat si ea demisia. Intr-un fel sau altul, regia este paralizata din punct de vedere al functionarii ei, pentru ca nu ai cu cine sa mai functionezi"
, a mai spus Maria Bikfalvi pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Guvernul vrea mai puține beneficii pentru angajații de la privat
Guvernul vrea mai puține...

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, reprezentantii Ministerului Culturii nu au raspuns intrebarilor MEDIAFAX in legatura cu acest subiect.

Mihail Tintea a fost inlaturat din functia de director general al RADEF in mai 2007, fiind considerat, in urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei si de neexploatarea corespunzatoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scaderea veniturilor institutiei. Ulterior, el a depus o actiune in instanta impotriva Consiliului de Administratie al regiei, cerand reintegrarea in functie.

Mihail Tintea a solicitat sa fie repus in functia de director general al RADEF RomaniaFilm si sa i se plateasca drepturile de care ar fi dispus in perioada suspendarii contractului sau individual de munca, dupa solutia definitiva pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 13 septembrie 2012. Dupa inlaturarea lui Tintea, in 2007, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectiva, a generat numeroase proteste ale sindicalistilor RADEF.

Meca a fost apoi inlocuit de Marius Iurascu, care a condus RomaniaFilm din 18 iunie 2009. Pe 5 martie 2012, Iurascu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Razvan Ungureanu, in functia de secretar de stat in Ministerul Culturii. Atunci, Iurascu s-a suspendat din functia de director general al RomaniaFilm pe perioada mandatului sau de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimara a RomaniaFilm a fost preluata de Marcel Negruti, directorul economic al regiei. Pe 4 mai 2012, Iurascu a demisionat insa din functia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

Mihail Tintea a preluat din nou functia de director general al RADEF de la 1 iulie anul acesta.

Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF) este o regie autonoma in subordinea Ministerului Culturii, nesubventionata de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat si digitalizat, in doi ani ai echipei de management conduse de Iurascu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploiesti (care astazi se numeste "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucuresti (care se afla in circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova si a deschis cinci sali de Caffe Cinema 3D, in Bucuresti, Ploiesti, Calarasi, Turnu Severin si Craiova. In prezent, si alte sali de cinema din reteaua RomaniaFilm sunt in curs de modernizare, potrivit RADEF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.