Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, inceperea evaluarii pagubelor din agricultura produse de seceta din acest an, pentru a se acorda ajutor celor care au inregistrat pierderi.

Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, dupa ce a avut o discutie cu acesta, dar si cu reprezentati ai fermierilor, sa inceapa evaluarea pagubelor produse de seceta, pentru a se adresa Comisiei Europene si a-i despagubi pe agricultori.

"Sigur ca anul acesta agricultura nu va mai fi asa de bine cum a fost in anii trecuti, nu pe toate tipurile de culturi, dar sunt probleme, asa incat o sa va rog cu reprezentantii asociatilor sa incepeti deja evaluarea pierderilor, sa ne adresam Comisiei Europene si sa-i ajutam pe cei care anul acesta au avut de pierdut, pentru ca sunt aceiasi care, anul trecut, acum doi ani, acum trei ani, avand agricultura in crestere, ne-au ajutat", a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, luni, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai agricultorilor, ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, el sustinand ca nu exista o evaluare exacta a efectelor secetei in agricultura.

Constantin a afirmat ca, probabil, fiecare fermier inregistreaza pierderi din cauza secetei la culturile de primavara, iar culturile insamantate in toamna anului 2014, pentru care s-a incheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei.

El a mai spus ca, in ceea ce ii priveste pe fermierii mari, avand in vedere ca valoarea despagubirilor ar trebui sa fie mai mare, trebuie notificata Comisia Europeana.

"Estimam ca raspunsul Comisiei Europene - pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat - va veni in cateva luni de zile, iar imediat dupa aceea vom acorda aceste despagubiri, dar cel mai probabil la inceputul anului 2016. Lucram la documentele pregatitoare, astfel incat sa notificam si sa solicitam si Comisiei Europene un ajutor, in speranta ca vom primi, Daca nu vom primi, exista deja un angajament al Guvernului pe cele doua scheme la care am facut referire", a spus Constantin.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

La randul lor, reprezentantii agricultorilor ale caror culturi au fost grav afectate de seceta in ultimele luni s-au declarat nemultumiti de durata evaluarii pagubelor de catre autoritati, dar si de ineficienta cheltuielilor cu sistemul de irigatii.

"E adevarat ca domnul ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) detine o statistica a productiei totale a Romaniei, numai ca noi, agentii economici, privim lucrurile astea prin recuperarea cheltuielii. Or, an de an, cheluielile cresc. Iar anul acesta procentul de recuperare este mult mai mic decat anul trecut. Si atunci cand noi va dam cate o stire ne raportam la situatia financiara. Legat de irigatii, nu as vrea sa ne intoarcem in urma, dar pe timpul raposatului problema irigatiilor era o problema de CSAT. Nu poti sa stai indiferent in ceea ce priveste alimentatia poporului. In ultimii 25 de ani majoritatea guvernelor s-au straduit sa distruga acele sisteme de irigatii, iar acum se fac eforturi foarte mari dand o cifra care sa ne satisfaca in a pune pe picioare acel sistem de irigatii, care ajunge la cateva zeci de miliarde, lucru care este imposibil pentru Romania", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), dupa intalnirea cu ministrul de resort, Daniel Constantin.

Citeste si:
Zelenski: „Peste 12.000 de soldați ruși au fost uciși în războiul...
Zelenski: „Peste 12.000 de...

Presedintele LAPAR declara pentru MEDIAFAX, la inceputul lunii august, ca seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a cauzat producatorilor pierderi de peste doua miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile, si va duce la majorarea preturilor produselor romanesti, in perioada urmatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.