Business 6 Iulie 2015 14:45
Pietele energiei si marfurilor sunt dominate luni de reticenta investitorilor la plasamente riscante, iar preturile au scazut puternic, mai ales cele ale petrolului si metalelor industriale, din cauza temerilor provocate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, relateaza MarketWatch.

Chiar si aurul, considerat plasament sigur de catre investitori, nu s-a ridicat la inaltimea numelui sau, pe piata avand loc vanzari extinse. Grecii au respins duminica in proportie de 61% conditiile de austeritate ale creditorilor pentru reluarea sprijinului financiar, amplificand incertitudinile din jurul apartenentei statulului elen la zona euro si sporind riscurile de contagiune pe piete.

La bursa americana Nymex, contractele futures pentru petrolul cu livrare in august sunt in declin cu 4,25%, respectiv 2,4 dolari, la 54,5 dolari pe baril. La Londra, pretul petrolului Brent este in scadere cu 2,2%, sau cu 1,31 dolari, la 59 dolari pe baril.

Investitorii reactioneaza si la declinul puternic al cotatiilor inregistrat vineri. Pretul petrolului este scazut in special in SUA, din cauza nivelului neasteptat de ridicat al stocurilor, a aratat Daniel Ang, analist la Philip Futures. Alt factor negativ pentru cotatiile petrolului este reprezentat de negocierile privind programul nuclear iranian, care ar putea sa fie finalizate in aceasta saptamana.

Preturile metalelor sunt la randul lor afectate de rezultatul referendumului din Grecia, investitorii fiind ingrijorati ca incertitudinile ar putea influenta negativ cresterea economiei mondiale, scrie MEDIAFAX.

Scaderea din ultimele trei saptamani a bursei din China, care a pierdut circa 2.400 de miliarde de dolari din capitalizare, a marcat increderea pe pietele de marfuri, au explicat analisti ai Australia and New Zealand Banking Group.

Contractele pentru cuprul cu livrare in septembrie au scazut cu 3,6%, respectiv 10 centi, la 2,539 dolari livra.

Pretul aurului cu livrare in august a scazut cu 40 de centi, la 1.163,1 dolari uncia. Incapacitatea aurului de a creste, dupa un declin de aproape 10% consemnat saptamana trecuta, in pofida crizei elene, a luat prin surprindere investitorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.