Reducerea TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de televiziune a fost o propunere la care s-a renuntat pe 9 iunie, in cadrul unei consultari a ministrului Finantelor cu reprezentantii pietei de profil si ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a anuntat MFP.

"Propunerile initiale ale Ministerului pentru Societatea Informationala referitoare la sustinerea industriei de profil au fost inlocuite cu masura de introducere a unei scheme de ajutor de stat, care a fost reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 18/2015, act normativ aprobat in sedinta Guvernului din data de 10 iunie 2015", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Consiliul Fiscal a transmis marti raportul prin care a avizat negativ extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin retele de comunicatii electronice.

Consiliul a primit la 9 iunie o adresa a Finantelor, prin care i se solicita avizul asupra amendarea Codului fiscal in sensul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin retele de comunicatii electronice, prevedere care ar fi urmat sa intre in vigoare la 1 iulie, scrie MEDIAFAX.

Din perspectiva impactului bugetar de runda intai, nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estima o pierdere de venituri bugetare de 167,6 milioane lei in 2015 (corespunzatoare unei perioade de 5 luni de executie bugetara cash), de 402,2 milioane lei in 2016, 420,4 milioane lei in 2017, 473,6 milioane de lei in 2018. Documentul prezinta ca sursa de compensare a impactului reducerilor de taxe asupra veniturilor din TVA in anul 2015 surplusul de venituri realizat de ANAF relativ la programarea bugetara intra-anuala, evaluat conform expunerii de motive la 3,9 miliarde de lei la finele lunii mai.

In ceea ce priveste impactul pe termen mediu, documentul declara ca "la elaborarea legilor bugetare anuale se va avea in vedere fundamentarea veniturilor si cheltuielilor astfel incat sa fie respectate tintele de deficit asumate prin Pactul de stabilitate si crestere si coordonarea politicilor economice".

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

"Consiliul fiscal nu are obiectii/rezerve cu privire la dimensiunea impactului bugetar de runda intai estimat de catre MFP, pe care-l considera drept o estimare prudenta. Daca date certe in ceea ce priveste numarul abonatilor sunt disponibile (6,9 milioane de abonati, grad de penetrare la nivel de gospodarii 92%), fiind raportate de ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), exista incertitudini in ceea ce priveste caracteristicile/pretul pachetului de servicii relevant din perspectiva consumatorului mediu. Pretul mediu implicit al acestui pachet de servicii reprezentativ asociat estimarii pierderilor de venituri din expunerea de motive a actului normativ este de circa 40 lei/luna (inclusiv TVA 24%), in conditiile in care ofertele pentru pachetul de baza ale principalilor operatori de servicii de televiziune prin cablu sunt in medie de circa 30 de lei lunar – estimarea include asadar si o marja de siguranta consistenta din perspectiva unui pachet de servicii reprezentativ care sa includa mai multe optiuni comparativ cu acest pachet de baza", a aratat Consiliul intr-un comunicat.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta care stabileste schema ajutorului de stat, aratand ca urmareste sustinerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc si difuzeaza emisiuni cu specific de informare, educare si cultural de interes public

Operatorii economici din domeniul audiovizual vor putea beneficia astfel de finantare in baza unei scheme de ajutor de stat al carui buget va fi in suma de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, insa va putea fi prelungita.

Schema de ajutor de stat se va elabora in conformitate cu legislatia europeana in materie de ajutor de stat si va fi aprobata prin Hotarare de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numarul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum si procedura de acordare si monitorizare.

Citeste si:
Lucian Heius Ovidiu: Trebuie sa continuam ce a initiat Guvernul Orban
Ministrul desemnat pentru...

Ordonanta a fost joi avizata favorabil si de CNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.