Preturile de consum au urcat cu 0,5% in mai fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% si a marfurilor nealimentare cu 0,8% si in urma majorarii tarifelor la servicii cu 2,1%, potrivit Institutului National de Statistica.

"Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5%, in luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,6%", se arata intr-un comunicat al INS.

Alimentele s-au scumpit in mai cu aproape 1%, iar marfurile nealimentare si serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare.

Cele mai mari scumpiri fata de aprilie au fost consemnate la cartofi si fructe proaspete, cu cate 13%, fructe si conserve din fructe - 6,94%, precum si la legume si conserve din legume - 5,14%. In schimb s-au ieftinit ouale cu 4% si fasolea boabe si alte leguminoase cu aproape 2,74%.

La marfurile nealimentare, combustibilii au avut preturile cu cea mai mare crestere, de 1,25%, urmati de incaltaminte, autoturisme si piese de schimb, energie electrica, gaze si incalzire centrala, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%. Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian si la telefonie, cu cate 0,66%. Comparativ cu decembrie anul trecut, preturile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale marfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%, scrie MEDIAFAX.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la 1,2%, masurata prin IPC, si la 1,3%, prin IAPC.

"Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2014 - mai 2015) fata de precedentele 12 luni (iunie 2013 - mai 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,9%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,1%", se spune in comunicat.

Banca Nationala a Romaniei estimeaza pentru finele acestui an o rata anuala a inflatiei de 0,2%, in coborare de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, in lunile de vara si toamna scazand spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiectia a fost revizuita de la 2,4% la 1,9%.

Proiectiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale fata de estimarea din februarie si cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor. Acestea nu includ eventuala reducere a cotei generale TVA de la inceputul anului viitor de la 24% la 20%, intrucat decizia nu a fost inca adoptata.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

"Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influentat anticipatiile inflationiste pe termen scurt, de un an, cand rata anuala a inflatiei va fi in jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipata pentru peste doi ani se consolideaza undeva inspre 2%, care este in intervalul nostru tintit. Se pare ca se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat si de tinta europeana, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a ultimului raport asupra inflatiei.

El a aratat ca in lunile de vara si primele luni de toamna, rata anuala a inflatiei va cobori chiar spre minus 1%, urmand ca apoi sa creasca in ultimul trimestru si sa ajunga la finalul anului la 0,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.