Euro a atins joi un nou minim al ultimilor peste 11 ani fata de dolarul american, in conditiile in care investitorii asteapta sedinta Bancii Centrale Europene pentru detalii privind programul de achizitii de obligatiuni care incepe in luna martie, relateaza Financial Times.

Euro s-a depreciat joi pana la 1,1026 dolari pe unitate pe pietele asiatice, stabilizandu-se la valoarea de 1,1048 de dolari pe unitate. Prin comparatie, miercuri seara, euro era cotat la 1,1075 de dolari pe unitate la New York, potrivit MarketWatch.

La ora 10:00 (ora Romaniei), euro se tranzactiona pentru 1,1040 dolari pe unitate, in scadere cu 0,3%, pe pietele din Londra, marcand cel mai jos nivel din septembrie 2003, potrivit Financial Times, scrie MEDIAFAX.

In luna ianuarie, BCE a anuntat initierea unui program de relaxare cantitativa, care presupune cumpararea de obligatiuni, inclusiv titluri guvernamentale, in valoare totala de 1.080 de miliarde de euro. Acest program este prevazut sa inceapa in luna martie si sa dureze pana in septembrie 2016.

In aceste conditii, analistii anticipeaza ca presedintele BCE Mario Draghi va prezenta detaliile programului in conferinta de presa de la ora 15:30 (ora Romaniei), in urma sedintei de politica monetara de joi. Adoptarea acestor noi masuri de achizitii de active este justificata de obiectivul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, in conditiile in care dobanda de politica monetara a ajuns la nivelul minim record de 0,05%.

Preturile de consum din zona euro au scazut in februarie pentru a treia luna consecutiv, rata anuala a inflatiei situandu-se la -0,3%, potrivit primelor estimari publicate luni de Eurostat. In luna ianuarie, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent. Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in luna iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice.

BCE are o tinta de inflatie de putin sub 2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.