Marii retaileri au cerut ministrului Finantelor, Darius Valcov, ca reducerea la TVA sa nu intre in vigoare in ianuarie, pentru ca ar afecta lunile cu cele mai mare vanzari pentru ei, noiembrie si decembrie, consumatorii asteptand ieftinirile, si l-au asigurat de reducerile preturilor la raft.

"Am discutat cu retailerii cand sa facem aceasta reducere de TVA pentru ca si ei sa poata opera reducerile si sa nu scada consumul. O parte insemnata a reducerii la TVA, dar si la accize, o vom regasi la raft. Dumnealor m-au asigurat ca, precum in cazul painii, reducerile se vor vedea la raft. Am convenit ca inainte cu minim o luna sa se facem anuntul reducerii TVA", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Valcov.

Marile retele de magazine au solicitat ministrul Finantelor ca reducerea TVA sa nu se realizeze in ianuarie pentru ca ar afecta lunile cu cele mai mare vanzari, noiembrie si decembrie, consumatorii asteptand ieftinirile, scrie MEDIAFAX.

"O micsorare a TVA sa nu fie realizata in ianuarie pentru ca ar afecta vanzarile din lunile anterioare. Pentru retaileri si in speciale pentru cei de bunuri de folosinta indelungata, precum Mobexpert sau Dedeman, lunile noiembrie si decembrie sunt cele mai importante pentru noi din punctul de vedere al vanzarilor", a declarat Dan Sucu, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, care este si proprietarul producatorului si retailerului de mobila Mobexpert.

Sucu a aratat ca, dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, piata nefiscalizata in industria mobilei s-a dublat, iar acest domeniu nu este cunoscut ca evazionist.

Valcov a aratat ca reducerea TVA s-ar putea realiza inainte de 1 ianuarie 2016. El a aratat ca dupa aceasta reducere este posibil sa asistam la o crestere mai accentuata a consumului. Potrivit datelor INS, comertul cu amanuntul a crescut cu 7% anul trecut, sustinut de avansul vanzarilor de produse nealimentare, alimente, bauturi, tutun si carburanti.

Reducerea TVA se va face la tot lantul, nu numai la comerciant.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanti si alcool, eliminarea impozitului pe constructiile speciale si a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania a fost constituita in anul 2003 si are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach si Mobexpert.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.