Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric,precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale

Astfel, banca centrala va reduce dobanda de politica monetara la 2,25% incepand de joi, 5 februarie, aceasta reprezentand a cincea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la inceputul acestui an.

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%. BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Decizia bancii centrale era asteptata de analisti, care estimau o taiere a dobanzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu pastrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Acestia anticipeaza totodata ca BNR va mai opera o reducere a dobanzii de politica monetara pana la sfarsitul anului, pana la nivelul de 2%, iar ratele rezervelor vor ajunge la 8% pentru pasivele in lei si la 10% pentru cele in valuta.

Banca Nationala a ingustat si in ianuarie coridorul simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte fata de rata de politica monetara.

Ultima interventie a BNR pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute la 10%.

CA al BNR a analizat si aprobat miercuri raportul trimestrialasupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata luni, 9 februarie.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.