Rusia si China vor construi o cale ferata de mare viteza in valoare de 1.500 de miliarde de yuani (242 miliarde de dolari) intre Moscova si Beijing, care va reduce durata calatoriei intre cele doua capitale la numai doua zile, a anuntat administratia municipala a Beijingului, relateaza Bloomberg.

In prezent, calatoria cu trenul intre Beijing si Moscova dureaza sase zile, potrivit AFP.

Linia ferata care va lega cele doua orase va avea aproximativ 7.000 de kilometri, depasind ca lungime de peste trei ori cea mai lunga linie de mare viteza existenta in prezent, intre Beijing si orasul Guangzhou din sudul Chinei, si va trece prin Kazahstan, scrie MEDIAFAX.

Proiectul apare in contextul in care Rusia se confrunta cu dificultati economice, pe fondul scaderii pretului petrolului si al relatiilor tensionate cu Uniunea Europeana si Statele Unite, din cauza conflictului din Ucraina. De cealalta parte, China incearca sa impuna la nivel international tehnologia avansata pe care o detine in domeniul constructiilor feroviare.

In luna noiembrie a anului trecut, prim-vicepresedintele companiei Russian Railways, Alexander Misharin, a declarat ca tronsonul de cale ferata dintre Moscova si granita Rusiei va costa 60 de miliarde de dolari, iar ca linia ferata va reduce durata calatoriei intre cele doua capitale de la cinci zile la 30 de ore.

Misharin a apreciat atunci ca proiectul care leaga Moscova de Beijing este similar Canalului Suez in ceea ce priveste "scara si importanta" acestuia.

China detine cea mai mare retea feroviara de mare viteza din lume, construita de la zero in mai putin de 10 ani si bazata pe tehnologie provenita de la companii straine, precum Alstom (Franta), Siemens (Germania) si Kawasaki Heavy Industries (Japonia).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.