Compania italiana de utilitati Enel va vinde activele detinute in Romania si Slovacia in acest an, a declarat Francesco Starace, directorul executiv al grupului, care a precizat ca a primit deja oferte pentru acestea, relateaza Financial Times.

"Avem oferte. Stim ca procesul poate fi incheiat oricand intre momentul acesta si luna iunie. Activele vor fi vandute in 2015, asa ca, in ceea ce priveste plata datoriei, vom sta mult mai bine decat am planuit initial", a afirmat Starace. Guvernul italian detine o participatie de 30% la compania Enel, in fruntea careia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace in luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor si de restructurarea a grupului.

Starace a declarat ca va oferi in luna martie mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei. In conditiile in care Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, conducerea grupului a decis sa vanda activele detinute in Europa de Est, valoarea acestora fiind estimata la 4 miliarde de euro. "Vom mentine datoria la nivelul potrivit, in conditiile in care investitorii nostri au incredere in capacitatea noastra de a genera bani cash", a precizat directorul general al Enel.

Obiectivul Enel a fost sa incheie anul 2014 cu o datorie de 39,5 miliarde de euro, comparativ cu proiectiile anterioare, care presupuneau o datorie de 37 de miliarde de euro, scrie MEDIAFAX.

Vineri, actiunile companiei italiene se tranzactionau cu 3,57 euro pe unitate, in scadere semnificativa fata de varful atins in iunie anul trecut, de 4,46 euro pe unitate. In ceea ce priveste afacerea din Italia, care a fost afectata din cauza economiei care a stagnat, Starace a precizat ca, desi asteapta o imbunatatire a cererii in acest an, nu poate miza pe o crestere sustinuta de o crestere usoara a cererii.

Guvernul italian vrea sa reduca participatia detinuta la Enel la 25%, dar, pana in prezent, planul de privatizare nu a inaintat, din cauza conditiilor de pe piata. In Romania, unde Enel detine o treime din piata distributiei de energie, grupul vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Citeste si:
Lavrov: Invazia din Ucraina este un răspuns la acțiunile NATO
Lavrov: Invazia din Ucraina...

Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de actionari. Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.