Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE, a anuntat premierul Ponta.

"Practic, vom avea un buget in suma totala de 238 miliarde lei, din care 225 sunt venituri si 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. De asemenea, s-a acceptat de catre partenerii nostri internationali estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din PIB. Pentru proiecte cofinantate, europene, sunt prevazute, fiind vorba despre doua exercitii bugetare care se suprapun, 2007-2013 si 2014-2020, sume suplimentare de 19 miliarde lei din bugetul de stat si 9 miliarde pentru autoritati locale", a spus Ponta, la finalul discutiei avute, marti, cu expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene, scrie MEDIAFAX.

Premierul a precizat ca are acordul FMI si CE pentru toate aceste cifre, inclusiv pentru un deficit bugetar de 1,83% din PIB.

"Am anuntat foarte clar ca daca, in primul semestru al anului 2015, aceasta tendinta de crestere economica, de crestere a incasarilor la buget si de incadrare in tintele de deficit se pastreaza, lucru pe care eu il cred absolut posibil pe baza datelor din ultimii doi ani si jumatate, atunci urmeaza sa examinam, in discutiile pe care le vom avea, noi masuri de relaxare fiscala, in special reducerea TVA pentru produse agricole", a adaugat Ponta.

Proiectul de buget pe anul viitor va fi aprobat vineri dimineata, in sedinta extraordinara de guvern si transmis catre Parlament, delegatia FMI si CE urmand sa revina in Romania la sfarsitul lunii ianuarie pentru evaluarea acordului in vigoare.

Seful Executivului a asigurat ca proiectul de buget nu va include taxe si impozite suplimentare, mentine cota unica de impozitare de 16%, reduce taxa pe constructii speciale de la 1,5% la 1% si mentine masurile anuntate anterior, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte, TVA-ul redus de 9% la paine, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, majorarea pensiei cu 5%, cresterea venitului minim garantat de la 350 lei la 400 lei, dublarea alocatiei pentru copiii din familiile cu venituri reduse, indexarea cu 16% a indemnizatiei persoanelor cu dizabilitati, cresterea salariului minim de la 900 lei la 975 lei de la 1 ianuarie si la 1.050 lei de la 1 iulie 2015, cresterea veniturilor angajatilor din sanatate si educatie.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Ponta a asigurat ca anul viitor nu vor exista modificari nici in ceea ce priveste majorarea taxelor si impozitelor locale pentru persoanele fizice.

El a precizat totodata ca anul viitor vor fi din nou platite in avans, ca si in acest an, titlurile executori castigate in instanta de catre bugetari pentru drepturi salariale restante, de aceasta data prin plata in avans a transei aferente anului 2016, aceasta urmand sa fie ultima astfel de plata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.