Rusia ar putea reintra in recesiune anul viitor, ministrul adjunct al Economiei, Alexei Vedev, avertizand ca produsul intern brut va scadea cu 0,8% in 2015, ca urmare a reducerii pretului petrolului, deprecierii rublei si sanctiunilor impuse de Europa de Vest, transmite Bloomberg.

Estimarea anterioara referitoare la economia Rusiei presupunea cresterea PIB cu 1,2% anul viitor. Vedev a afimat ca, cel mai probabil, economia Rusiei va scadea in trimestrul al patrulea din acest an si se va contracta, de asemenea, si in primele trei luni ale anului viitor. In acest caz, Rusia ar intra in recesiune pentru prima data din 2009.

Recesiunea este definita ca doua trimestre consecutive de contractie a economiei.

Vedev a afirmat ca "elementele de instabilitate" de natura structurala si geopolitica afecteaza economia rusa, mentionand ca factor-cheie pretul scazut la petrol. De asemenea, ministrul adjunct al Economiei a afirmat ca iesirile nete de capital se vor ridica la 125 de miliarde de dolari in 2014, peste nivelul de 100 de miliarde de dolari estimat anterior, scrie MEDIAFAX.

Uniunea Europeana si SUA au impus sanctiuni economice Rusiei dupa anexarea Peninsulei Crimeea in luna martie, limitandu-i accesul pe pietele globale de capital.

Guvernul rus va cheltui aproape 40 de miliarde de ruble (760 milioane dolari) pentru a sprijini financiar Gazprombank, a treia banca din Rusia, dupa VTB si Banca Agricola Rusa, care are nevoie de o injectie de capital in urma sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite.

Un alt factor care influenteaza negativ economia rusa este deprecierea rublei din ultima perioada. Moneda nationala a Rusiei s-a depreciat cu peste 28% fata de dolar in intervalul septembrie-noiembrie. Declinul rublei a continuat si marti, aceasta coborand cu 2,3% fata de dolar, la 52,4 unitati pe dolar.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol la nivel mondial, ar avea nevoie ca pretul mediu al barilului de petrol Brent sa se situeze la 100 de dolari anul acesta, pentru a-si exhilibra bugetul, potrivit Deutsche Bank.

Marti, pretul petrolului Brent cu livrare in ianuarie a scazut cu 1% la Londra, la 71,84 dolari pe baril. Preturile titeiului au coborat semnificativ in acest an, cu 26%, pe fondul cresterii productiei de petrol in Statele Unite la cel mai inalt nivel din ultimele trei decenii si al cererii slabe la nivel global.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.