Turismul medical aduce Romaniei venituri in valoare de 250 milioane de dolari anual, iar numarul strainilor care vin sa se trateze in Romania s-ar putea dubla anul viitor, la 500.000, cresterea acestui sector oferind posibilitatea medicilor romani de a intoarce in tara, transmite Bloomberg.

Cei mai multi turisti care viziteaza Romania in scop medial vin din Germania, Italia, Israel si Marea Britanie, iar numarul acestora poate ajunge la 500.000, "daca vor fi realizate lucrarile de infrastructura planificate", potrivit directorului Seytour Romania, Andrei Nacea.

Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Ungaria, unele dintre cele mai afectate tari europene in urma crizei economice, investesc in clinici private care sa atraga vest-europenii si americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastica, noteaza Bloomberg. Strainii aleg serviciile medicale din tarile est-europene pentru preturile mai scazute in comparatie cu tarile de origine, precum si pentru faptul ca asigurarile nationale nu acopera unele servicii, precum chirurgia plastica, scrie MEDIAFAX.

"Am prieteni italieni care isi trateaza dintii sau isi fac tomografii in Romania, pentru ca este mult mai ieftin, iar serviciile sunt bune", a declarat Otilia Florescu, o asistenta medicala care lucreaza in Italia de sapte ani. Ea ia in considerare posibilitatea de a se intoarce in Romania, pentru a lucra intr-o clinica privata.

"Un sector privat dezvoltat, care ofera o remunerare adecvata ar putea impiedica plecarea doctorilor, care inseamna o problema mare si generalizata in centrul si estul Europei. Pierderile din sectorul danatatii publice ar putea fi minimizat, daca medicii ar ramane in tara, ceea ce ar ajuta, de asemenea, si economia", a declarat Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank din Londra.

In acelasi sens argumenteaza si Zeljko Popadic, un doctor croat care detine o clinica privata. Acesta sustine ca dezvoltarea turismului medical "ar putea ajuta stoparea exodului doctorilor catre alte tari din UE". Aproximativ 40% dintre pacientii care se trateaza la clinica lui Popadic sunt straini, acestia generand 80% din veniturile totale ale institutiei medicale.

De la integrarea in Uniunea Europeana, in 2007, aproximativ 25.000 de doctori si 15.000 de asistente au plecat din Romania in tari ca Germania, Franta, Spania si Italia, potrivit Ministerului Sanatatii. Acestia beneficiaza de regulile UE, care permit libera miscare a fortei de munca, inclusiv in conditiile in care respectiva tara are probleme in a inlocui personalul medical care pleaca in strainatate.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

In Romania, peste 70% din personalul medical lucreaza in sistemul public de sanatate. Romania are un numar scazut de medici prin comparatie cu tarile din regiune, respectiv 22,7 doctori la 10.000 de locuitori, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ungaria, de exemplu, are 30,3 doctori la 10.000 de locuitori, iar Croatia 26 de doctori la 10.000 de locuitori.

Salariul mediu al unui doctor experimentat care lucreaza in Romania este de 20.000 de dolari pe an, in timp ce in Germania acesta se ridica la 82.000 de dolari, iar in Marea Britanie la 120.000 de dolari, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ajustate la costul vietii.

Anul trecut, Romania a avut 1,71 milioane de turisti straini, din care 58% au fost in interes de afaceri, iar restul in scop particular, categorie care include tratamentul medical, alaturi de vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive sau vizitarea prietenilor si rudelor.

Citeste si:
Ciolacu: „Trebuie să fie fermi în aplicarea legii. Au toată...
Ciolacu, apel către jandarmii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.