Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta.

"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR, scrie MEDIAFAX.

Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar". Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.

Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.

"BNR reitereaza ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura a asigura indeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si mentinerea stabilitatii financiare", se mai spune in comunicat.

Deciziile CA vizeaza sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu, corespunzator tintei stationare de 2,5% ±1 punct procentual, in paralel cu crearea conditiilor pentru revigorarea sustenabila a activitatii de creditare, care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice echilibrate si de durata.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

"Implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice, in linie cu prevederile acordurilor de finantare externa, precum si reluarea in conditii prudentiale a procesului de intermediere financiara, in paralel cu o remunerare adecvata a depozitelor bancare sunt esentiale pentru consolidarea perspectivelor favorabile ale economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia la socuri externe", se spune in comunicatul BNR.

Reducerea dobanzii-cheie si a RMO pentru pasivele in lei a avut loc in contextul unei rate anuale a inflatiei care se pastreaza la niveluri scazute, pe o traiectorie inferioara celei prognozate anterior, in principal influentata de evolutia preturilor produselor agro-alimentare si de inflatia redusa din zona euro, la care se adauga persistenta deficitului de cerere agregata si ajustarea descendenta a anticipatiilor inflationiste.

Citeste si:
Ciolacu: Nu am aflat nici până acum unde s-au dus împrumuturile și...
Ecuație de gradul 1 cu o...

"Consolidarea pe termen mediu a traiectoriei inflatiei asteptate la valori semnificativ mai reduse decat cele proiectate anterior este deocamdata incerta", spun reprezentantii BNR.

Rata anuala a inflatiei a consemnat un nivel de 0,84% in august, in scadere de la 0,95% in iulie. Totodata, rata medie anuala a inflatiei a continuat sa scada la 1,2%, fata de 1,5% in luna anterioara, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) - indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a coborat la 1,3% in august, fata de 1,4% in iulie. Ritmul anual al cresterii economice s-a incetinit, pe fondul decelerarii dinamicii cererii interne, care poate fi pusa in principal pe seama contributiei negative a formarii brute de capital fix.

Citeste si:
Prețuri noul Volkswagen Tiguan în România: start de la 33.300 de euro
Prețuri noul Volkswagen...

Din perspectiva ofertei, majoritatea sectoarelor economice au inregistrat performante relativ mai putin favorabile fata de perioada anterioara, constand fie in decelerari ale ratelor anuale de crestere (industria si serviciile), fie in contractii ale volumului de activitate (constructiile).

Imprumuturile in termeni reali in moneda nationala si-au accelerat dinamica pozitiva, in conditiile in care ratele dobanzilor la creditele noi acordate companiilor si populatiei au scazut, preluand semnalele transmise de rata dobanzii de politica monetara. "In acelasi timp, creditele in valuta au continuat sa manifeste o dinamica negativa pronuntata, ponderea acestora atingand, in consecinta, nivelul de 57,1% in luna august 2014, fata de 58% in luna iunie 2014, respectiv 64,4% in mai 2012. Astfel, dinamica reala a creditului total acordat sectorului neguvernamental (lei si valuta) s-a mentinut in teritoriu negativ, inclusiv pe fondul intensificarii operatiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanturile institutiilor de credit", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Taierea dobanzii de politica monetara era asteptata de analisti, care au estimat ca banca centrala va mentine si rezervele minime obligatorii (RMO), la 12% pentru pasivele in lei si 16% pentru valuta.

Cei mai multi analisti au anticipat, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute de BNR la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei au prevazut o reducere a acestora la 10%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.