National Bank of Greece (NBG) trebuie sa se retraga din sud-estul Europei, inclusiv din Romania, si sa mentina doar operatiunile din Turcia, iar Piraeus Bank isi va restrange drastic activitatile din strainatate, potrivit planurilor aprobate in iulie de Comisia Europeana.

Planurile de restructurare ale NBG, cea mai mare banca elena, si Piraeus Bank, aflata pe locul al doilea, au fost aprobate la sfarsitul lunii trecute, dupa cel al Alpha Bank, la inceputul lui iulie, si cel al Eurobank, in aprilie, relateaza publicatia elena.

Conform acestor planuri, NBG, care detine in Romania Banca Romaneasca, va pastra o participatie majoritara la banca Finansbank din Turcia, dar trebuie sa se retraga din toate celelalte tari din sud-estul Europei. Astfel, NBG trebuie sa vanda subsidiarele din Romania, Albania, Bulgaria, Fosta Republica Iugoslava a Mecedoniei, Serbia, precum si operatiunile din Egipt si Africa de Sud. Banca va putea sa pastreze unele operatiuni din Cipru, Marea Britanie si Malta.

In privinta Finansbank, la care s-a angajat sa vanda 20% din participatie, NBG trebuie sa majoreze capitalul cu cel putin 20%.

NBG a mai convenit cu Comisia Europeana sa reduca numarul de sucursale din Grecia la 550 si numarul de angajati la 10.700, in timp ce raportul dintre imprumuturi si depozite nu trebuie sa mai depaseasca 115%, pana la sfarsitul lui 2017.

Planul de restructurare al Piraeus Bank prevede pentru sfarsitul anului 2017 un numar de maxim 870 de sucursale si pana la 15.350 de angajati in Grecia, precum si reducerea drastica a activitatilor din strainatate.

Valoarea activelor din strainatate ale Piraeus Bank trebuie sa fie redusa la 3,1 miliarde de euro pana in iunie 2018 sau sa fie vandute cu totul, cu exceptia anumitor combinatii (Cipru-Romania, Cipru-Bulgaria sau Bulgaria-Albania-Serbia).

Celelalte doua banci de importanta sistemica din Grecia, Alpha Bank si Eurobank, au adoptat planuri similare. Pe langa reducerea numarului de sucursale si de angajati, bancile trebuie sa scada costurile operationale si sa vanda diviziile de asigurari, imobiliare si de investitii. Masurile au rolul sa creasca nivelul capitalului si sa reduca dependenta fata de stat, in privinta lichiditatilor si a capitalului.

Citeste si:
Dolarul american a ajuns să valoreze mai mult decât euro în România
Dolarul american a ajuns să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.