Dolarul american este mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeană, în condiţiile în care cursul afişat marţi de banca centrală a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, faţă de 4,8851 de lei pentru un euro, transmite Agerpres. Valoarea dolarului american a ajuns să fie mai mare decât moneda euro în raport cu leul românesc. Banca centrală a stabilit un curs de 4,9225 lei pentru un dolar american și 4,8851 de lei pentru un euro.

Dolarul american costă mai mult decât moneda euro în raport cu leul românesc

Banca Naţională a României (BNR) a stabilit un curs valutar pentru moneda euro de 4,8851 lei, în scădere cu 0,02 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,8853 lei. Astfel, leul românesc s-a apreciat în raport cu euro.

Totodată, leul românesc s-a depreciat în raport cu dolarul american. Cursul valutar pentru această valută a fost stabilit la 4,9225 lei, în creştere cu 4,11 bani (+0,84%), în comparație cu valoarea stabilită luni, când costa 4,8814 lei.

Leul românesc s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,0926 lei, în creştere cu 0,61 bani (+0,11%), faţă de 5,0865 lei, cursul stabilit luni. Prețul gramului de aur a înregistrat o creștere, având o valoare de 275,2202 lei, de la 272,2033 lei.

De ce dolarul american costă mai mult ca euro

În alte țări, euro a ajuns sub pragul simbolic de un dolar, înregisntrând un minimum al ultimelor două decenii, de frica că şocul energiei va menţine inflaţia crescută şi va spori şansele unei recesiuni în Europa.

”Consecința principală și cea mai directă este că această scădere a euro în raport cu dolarul alimentează creșterea prețurilor, în special a celor la hidrocarburi. Este mai degrabă o veste proastă, pentru că va alimenta inflația”, a explicat Jean-Paul Pollin, membru al Cercului Economiștilor, în iulie, pentru Franceinfo.

Totodată, prețul petrolului este în dolari, iar dacă moneda euro scade în raport cu dolarul american, înseamnă că prețul în euro va fi mai mare. De aceea, dolarul american stabilește o sumă mai mare pentru importuri, în special în cazul produselor de bază, precum petrolul.

Citeste si:
Dolarul american este într-o continuă ascensiune. Nou record față...
Dolarul american este într-o...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 August 2022 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.