Business 5 Iulie 2014 11:48
Meditatia, reveria si tehnicile de introspectie - sau pur si simplu faptul de a petrece cateva minute fara sa faca nimic - reprezinta o provocare dificila pentru majoritatea oamenilor, se arata intr-o serie de studii ale cercetatorilor americani.

Mai multe studii efectuate de psihologii de la universitatile din Virginia si Harvard, care au aparut vineri in revista Science, arata ca majoritatea oamenilor prefera sa se implice intr-o activitate oarecare - si chiar sa isi induca un usor impuls electric - decat sa nu aiba nimic de facut si sa ramana singuri cu propriile ganduri.

Cercetatorii au efectuat 11 studii pe grupuri diferite - care au insumat aproape 200 de persoane, cu varstele cuprinse intre 18 si 77 de ani -, care arata "aceleasi rezultate", potrivit unui comunicat de presa.

Cei mai multi dintre voluntarii care au fost rugati sa nu faca nimic, intr-o camera goala sau la domiciliu, intr-un interval de timp cuprins intre 6 si 15 minute, au afirmat ca "nu a fost o experienta placuta si ca au avut probleme de concentrare".

Majoritatea subiectilor au preferat sa se implice intr-o forma de activitate, cum ar fi sa asculte muzica sau sa utilizeze telefoanele inteligente. O treime dintre subiecti a "trisat", consultandu-si telefonul sau ridicandu-se de pe scaun.

Cercetatorii le-au propus chiar sa isi induca un usor impuls electric - nedureros si testat in prealabil de psihologi -, activitate aleasa de majoritatea barbatilor, nu insa si de femei.

Psihologii nu atribuie aceste rezultate agitatiei vietii moderne si nici utilizarii din ce in ce mai raspandite a telefoanelor inteligente si a altor dispozitive electronice.

"Cei mai multi dintre utilizatorii de telefoane mobile si de retelele sociale nu au fost mai stanjeniti decat cei care le folosesc mai putin", a precizat Erin Westgate, una dintre autoarele studiului, de la Universitatea din Virginia.

Introspectia, meditatia si singuratatea au fost practicate cu regularitate de-a lungul istoriei, a amintit cercetatoarea, evocandu-i pe Iisus, Mahomed si Buddha, dar "acest lucru tine probabil de vocatia noastra, nu ni se intampla in mod firesc sau cu usurinta", a adaugat Erin Westgate.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Cu toate acestea, dezbaterea ramane deschisa. Alt psiholog, care nu a participat la studiu, Sherrie Bourg Carter, de la Institute for Behavioral Sciences and the Law, din Fort Lauderdale, statul Florida, evoca faptul ca "societatea ii recompenseaza pe cei care fac mai multe lucruri odata" cu tabletele si/ sau telefoanele inteligente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.