Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro.

Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro, a anuntat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.

"Romania face progrese solide in cadrul acordului stand by preventiv. Cresterea economica a atins um maxim postcriza in 2013, deficitul de cont curent a fost redus semnificativ, iar inflatia a incetinit la minime istorice. Totusi, economia si sectorul financiar raman vulnerabile la socuri. Implementarea ferma a programului este esentiala pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si limitelor in privinta politicilor in acest an electoral", a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton, transmite MEDIAFAX.

"Tinta de deficit bugetar pentru 2014 presupune noi ajustari fiscale, in timp ce sustine o absorbtie mai buna de fonduri de la Uniunea Europeana. Imbunatatirea cheltuielilor cu investitiile, colectarea mai buna a veniturilor si implementarea unui sistem de control al cheltuielilor reprezinta prioritati. Masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sanatatii si pentru protejarea populatiei vulnerabile de liberalizarea preturilor la energie”, a adaugat el.

De asemenea, unt necesare eforturi pentru intarirea transmiterii politicii monetare.

"Sistemul bancar ramane bine capitalizat, dar autoritatile trebuie sa accelereze restructurarea creditelor neperformante si sa monitorizeze cu atentie riscurile generate de dezintermedierea financiara a grupurilor mama. Autoritatea de supraveghere nebancara (ASF - n.r) trebuie reformata in linie cu cele mai bune practici internationale”, a spus Lipton.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

FMI mentioneaza ca reformele structurale din sectoarele energie si transporturi au progresat.

"Preturile la energie electrica pentru consumatorii comerciali au fost liberalizate si au fost derulate oferte publice initiale pentru doua mari companii energetice. Continuarea reformelor companiilor de stat, inclusiv restructurarea companiei de de transport de marfa pe calea ferata, si o reducere a arieratelor vor ramane in continuare componente critice ale programului", a mai spus oficialul FMI.

Board-ul FMI a avizat de asemenea derogarea de la criteriul de performanta referitor la soldul general al bugetului consolidat, ratat cu o diferenta micã, in mare parte ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu cofinantarea proiectelor UE.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discutii privind prima si a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Institutiile financiare internationale si Guvernul mizeaza pe o crestere de 2,2-2,5% a Produsului Intern Brut in acest an, dupa un avans de 2,8% in 2013, datorat in principal productiei industriale si recoltei bogate. Guvernul estimeaza scaderea inflatiei in prima jumatate a acestui an, insa indicatorul ar urma sa revina peste intervalul tintit de banca centrala in a doua parte a anului, in principal din cauza efectelor de baza si a impactului accizelor. Deficitul de cont curent ar trebui sa se mentina intre 1-1,5% din PIB in 2014.

Totodata, se estimeaza un deficitu bugetar de 2,2% din PIB in acest an, in termeni cash, plafon care include spatiu pentru o cofinantare mai mare a fondurilor UE si pentru sustinerea investitiilor generatoare de crestere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.