"Profitul net dupa impozitare si interese minoritare, in anul 2013 a atins valoarea de 591,2 milioane RON (133,8 milioane EUR) fata de pierderea de 1.234,7 milioane RON (276,9 milioane EUR) din 2013, pe baza unui rezultat operational excelent, care a compensat costurile de risc inca ridicate, de asemenea considerand efectul pozitiv cu caracter singular al eliberararii de pasive fiscale in T2 2013, in valoare de 560,8 milioane RON (127,7 milioane EUR)", arata banca detinuta de grupul austriac Erste, intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.
Profitul inainte de impozitare a fost de numai 66,8 milioane lei.
Rezultatul operational a fost de 2,48 miliarde lei (563,4 milioane euro), in crestere 5,6% fata de valoarea de 2,35 miliarde lei din 2012. Venitul operational a scazut cu 1,2%, la 3,99 miliarde lei (902,9 milioane euro). Cheltuielile operationale au scazut cu 10,9%, la 1,5 miliarde lei (339,5 milioane euro).
Rezultatul a fost influentat de un venit net din dobanzi mai mic, compensat insa de scaderea costurilor, ca rezultat al programului de redresare a bancii.
Costul net cu provizioanele de risc aferente creditelor a scazut in mod semnificativ, cu 41,2%, pana la 2,13 miliarde lei (482,6 milioane euro).
Rata creditelor neperformante a fost de 29,2%, apropiata de cea din trimestrele anterioare, dupa eforturile BCR de recuperare, vanzarea de portofolii si in pofida reducerii portofoliului total de credite.
Rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 65,8% la finalul lunii decembrie 2013 (de la 58,6% la sfarsitul anului 2012).
Volumul agregat al creditelor acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a scazut cu 12,2%, la 16,73 miliarde lei (10,45 miliarde euro), activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind doar partial sa compenseze rambursarile si contractia portofoliului de credite. Banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in lei, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung.
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Sumele datorate clientilor au scazut cu 1%, la 17,49 miliarde lei (8,38 miliarde euro).
BCR arata ca si-a mentinut pozitia de lider de piata dupa active, in pofida scaderii activelor totale cu 8,9%, pana la 66,72 miliarde lei (14,92 miliarde euro) la 31 decembrie 2013, fata de 73,28 miliarde lei la 31 decembrie 2012.
"BCR dispune de o lichiditate puternica si o baza de capital solida, cu mult peste minimele de reglementare: rata capitalului de rang 1+2 pentru grupul BCR se situa la 24,9% (conform IFRS), rata de solvabilitate de 14,7% (standarde locale, doar banca) in decembrie 2013", mentioneaza banca.
Datele sunt neauditate, consolidate si elaborate in conformitate cu standaredele internationale de contabilitate, IFRS, referindu-se la activitatea grupului Banca Comerciala Romana.
Presedintele BCR, Tomas Spurny, a declarat in comunicat ca banca a indeplinit o misiune dificila anul trecit, reatingand pragul de rentabilitate, fara a considera efectele cu caracter singular, si ca prioritatea in anul in curs este cresterea afacerilor sanatoase.
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
"Va trebui in continuare sa facem fata provocarilor importante care se ivesc, nu in ultimul rand reducerea stocului de imprumuturi neperformante, in contextul unei cresteri economice promitatoare, care intarzie, totusi, a se manifesta printr-o cerere de creditare mai solida", a spus el.
BCR estimeaza pentru acest an un profit de 647 milioane lei, pe fondul unui usor avans al creditarii, de la 47,6 miliarde lei (septembrie 2013) la 48,16 miliarde lei, corespunzator unei rate de 8,1% a rentabilitatii capitalurilor proprii, care vor creste cu 600 milioane lei, la peste 8 miliarde lei.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Boon, platforma unde colegii vând produse între ei și totul se duce la ONG-uri
Sursa: green.start-up.ro
-
Furnizorul produselor Nike, în atenția Concurenței: ce nereguli au găsit...
Sursa: retail.ro
-
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Florin Vișa
Sursa: start-up.ro
-
Top 10 rețete de preparate tradiționale românești pentru masa de Crăciun -...
Sursa: garbo.ro
-
Aderarea la Schengen în cifre. PIB ar putea crește cu 1-2% anual
Sursa: futurebanking.ro
-
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient
Sursa: kudika.ro
-
GALERIE FOTO | Renault arată că un constructor auto mai poate avea suflet și...
Sursa: wall-street.ro