Investitorii manifesta un "interes major" pentru preluarea de banci din Romania, dar unii actionari tin la pret, desi nu dispun de resurse pentru a sustine banca in cazul unor probleme, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca doua banci discuta fuziunea.

"Exista interes major pentru bancile din Romania (...) Doar ca exista si actionari care, desi este evident ca intr-un eventual necaz nu au bani sa injecteze in banca sub forma de capital, tin totusi la pret", a spus Cinteza la un seminar organizat la Sinaia, transmite MEDIAFAX.

El a aratat ca in materia fuziunilor exista doua banci care "se tatoneaza", dupa ce au ajuns la concluzia ca exista compatibilitate atat pe protofolii cat si pe modelul de afaceri.

"Actionarul uneia doreste, iar actionarul celeilalte si da si nu. Una dintre institutii este din grupul doi de banci, cu o cota de piata intre 1% si 5%, cealalta este cu o cota sub 1%", a detaliat Cinteza.

Intrebat daca vreuna dintre institutii este din Grecia, Cinteza a negat.

Astfel, raman in discutie, din grupul doi de banci, Banca Comerciala Carpatica, Otp Bank, Credit Europe, Intesa San Paolo si Italo-Romena.

Din categoria bancilor mici, avand cote de piata de sub 1%, ar putea participa la o fuziune Libra Bank, Bank Leumi, Nextebank si Banca Feroviara.

Pentru Millennium Bank, Credit Agricole si Marfin actionarii au demarat procedurile de vanzare.

Anterior, seful supravegherii afirmase ca banca centrala analizeaza oportunitatea suspendarii dreptului de vot pentru actionarul unei banci, in contextul in care povestea ca la o astfel de situatie era sa se ajunga si in cazul RIB Bank.

"Veti vedea, in doua-trei saptamani, o decizie a BNR in legatura cu un actionar al unei banci care nu mai indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi actionar si isi va pierde probabil dreptul de vot in Consiliul de Administratie", aratat Cinteza.

Desi a refuzat sa spuna despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care detine direct si indirect controlul Bancii Comerciale Carpatica.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Carabulea a fost arestat pentru 29 de zile si este cercetat penal in dosarul "Carpatica Asig"pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

In ciuda interesului mare manifestat de investitori, Cinteza a punctat ca sistemul bancar nu se afla intr-o situatie buna, iar profitul cumulat de 497 milioane lei, afisat la finele anului trecut, provine mai mult dintr-o influenta financiara, respectiv stornarea unuor provizioane privind impozitul pe profit amanat ca urmare a introducerii in rezerve a diferentei dintre provizioanele pe RAS si IFRS.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

"Cred ca vom avea si fuziuni. Pare ca numarul de banci din Romania este mare, in conditiile limitarii resurselor. Daca pleaca sursa externa toti alearga pe resursele interne. Se reclama unii pe altii, primesc o gramada de telefoane: uite domn'e, imi fura clientii. Fiecare trebuie sa inteleaga ca nivelul dobanzii iti arata si nivelul riscului. Cu cat e mai mare dobanda iti arata ca banca aia are o foame de lichiditate", a continuat Cinteza.

El a spus ca nu este atat de deranjat de retragerea liniilor de finantare, in conditile in care anul trecut au iesit circa 4 miliarde de euro, cat de situatia contului de profit si pierdere.

"Nu ma ingrijoreaza ca pleaca banii, pentru ca bancile au destula lichiditate, ma ingrijoreaza ca profitul ala e mai mult contabil, si mergand asa se decapitalizeaza", a mai spus Cinteza.

Citeste si:
Omicron și aurul. Legătura dintre noua variantă COVID-19 și costul...
Omicron și aurul. Legătura...

El a adaugat ca verificarea creditelor restructurate s-a terminat in cazul a 20 banci si mai urmeaza alte 11 banci pana la finele lunii martie, pentru ca in aprilie BNR sa realizeze o evaluare la nivelul sistemului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.