Coruptia "costa" anual aproximativ 120 de miliarde de euro economia Uniunii Europene, potrivit unui raport publicat luni de catre Comisia Europeana, care prezinta lista sectoarelor in care situatia ar putea sa fie ameliorata, relateaza AFP.

"Coruptia submineaza increderea cetatenilor in institutiile democratice si in statul de drept, ea provoaca pagube economiei europene si priveaza puterile publice de venituri fiscale de care acestea au o nevoie acuta", a subliniat, citat intr-un comunicat, comisarul european insarcinat cu Afaceri Interne Cecilia Malmström.

"Statele membre au facut mult, in decursul ultimilor ani, in lupta impotriva coruptiei, dar raportul publicat astazi (luni) arata ca aceste eforturi sunt departe de a fi suficiente", subliniaza ea, potrivit MEDIAFAX.

Raportul, primul de acest tip, nu stabileste un clasament al tarilor europene in domeniul coruptiei, ci releva principalele lacune observate in lupta impotriva coruptiei la nivel european.

In particular, controalele interne cu privire la procedurile din cadrul administratiilor publice sunt considerate insuficiente, iar regulile referitoare la conflictele de interese variaza de la un stat la altul, la fel ca si eficienta preventiei si actiunilor in instante.

Raportul deplange totodata faptul ca majoritatea statelor UE nu dispune de statistici cu caracter global referitoare la infractiuni de coruptie, ceea ce ingreuneaza comparatia si evaluarea.

El subliniaza, de asemenea, asupra faptului ca integritatea in viata politica ramane o problema, in numeroase state membre. De exemplu, nu este o practica curenta ca partidele politice si corpurile alese sa se doteze cu coduri de conduita privind coruptia, iar cele existente nu au, adesea, efecte reale. Lacune importante subzista in special in domeniul finantarii partidelor politice.

De asemenea, sectorul pietelor publice este deosebit de expus coruptiei, se noteaza in raport.

Capitolul referitor la Franta insista in special asupra acestui ultim punct, dar si asupra riscurilor privind coruptia in tranzactii comerciale internationale.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Comisia publica, in paralel, un sondaj Eurobarometru, care arata ca 76% dintre europeni cred ca fenomenul coruptiei este foarte raspandit. In total, 8% dintre respondenti afirma ca au fost implicati sau martori ai unui act de coruptie in ultimul an. In Franta, 68% dintre persoanele intervievate apreciaza ca fenomenul coruptiei este foarte raspandit, iar 25% afirma ca s-au confruntat cu el in decursul ultimului an.

Raportul poate sa fie consultat pe site-ul ec.europa.eu/anti-corruption-report.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.