Romania si alte state din Europa Centrala si de Est, care cumpara cantitati semnificative de gaze naturale din Rusia, lucreaza la formarea unui grup de lobby care sa convinga SUA sa le permita importul de gaze naturale lichefiate (GNL), restrictionat in prezent de legislatia americana.

Tarile europene lucreaza cu o firma din Washington specializata in relatii cu autoritatile pentru lansarea in februarie a unei coalitii de lobby, in colaborare cu companii americane active in sectorul energetic, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru publicatia National Journal.

Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia vor fi probabil membre ale acestei coalitii. Cele noua tari au trimis reprezentanti in decembrie la o intalnire la ambasada Lituaniei la Washington. Alti potentiali participanti sunt Croatia, Ungaria, Slovenia, Suedia si Grecia, a declarat sursa citata, responsabila cu organizarea grupului de lobby la firma cu care lucreaza statele est-europene.

Coalitia se va numi LNG Allies si va face lobby pe langa autoritatile americane pentru a permite statelor respective un acces mai usor la gazele naturale din SUA, unde productia a crescut foarte puternic in ultimii ani, iar preturile s-au prabusit comparativ cu restul lumii. In prezent, legea federala a SUA restrictioneaza semnificativ exporturile de gaze naturale catre tari care nu sunt partenere de liber schimb.

"Aceste tari, inca puternic dependente de Rusia, sunt incantate de accesul la piata GNL si cauta nu doar gaze americane, ci si relatii bune, solide, de afaceri", a spus sursa.

Un oficial de la ambasada Cehiei, contactat de National Journal, a declarat ca o decizie finala nu a fost luata inca.

"Vrem sa aflam mai multe despre ce va presupune, ce va insemna si cum va functiona", a declarat oficialul ceh. Un oficial de la ambasada Lituaniei a declarat ca tara sa se va alatura, probabil, proiectului.

Sursa din cadrul firmei care pregateste grupul de lobby a afirmat ca trebuie stabilite inca aspecte logistice si detalii, inainte ca unele tari sa-si confirme implicarea, scrie MEDIAFAX.

"Suntem destul de aproape de a anunta ceva despre coalitie. Este putin complicat, din punct de vedere diplomatic, sa alcatuiesti o organizatie care sa permita ambasadelor si companiilor de gaze naturale din tarile lor sa lucreze cu industria noastra de profil legal, intr-un mod care sa nu genereze foarte multa bataie de cap si hartogaraie", a spus sursa citata.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Doua asociatii ale producatorilor de gaze naturale, America's Natural Gas Alliance si American Petroleum Institute, sunt interesate sa sustina planurile statelor din Europa de Est, potrivit National Journal.

Eforturile tarilor europene s-au intensificat in ultimul an, reprezentanti ai acestora intalnindu-se tot mai des cu oficiali importanti din Congres si din administratia prezidentiala, pentru a explica de ce vor atat de mult sa importe gaze naturale.

"Au venit foarte multi reprezentanti ai tarilor sa ceara sa ne intensificam eforturile de a exporta GNL. Motivul este ca rusii ii au prinsi si pot sa le ceara preturi foarte mari", a declarat republicanul Ed Whitfield, presedintele Subcomisiei pentru Energie, Comertul cu Energie si Electricitate din Camera Reprezentantilor.

In evenimente publice desfasurate la Washington in ultimele luni si in interviuri acordate National Journal, reprezentanti ai statelor europene au subliniat interesul de securitate nationala dar si cel economic pentru importurile de gaze naturale din SUA.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.