Misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene va veni marti la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane in cadrul primei evaluari a noului acord aprobat in septembrie, iar principalele discutii se vor axa pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul viitor.

Primele discutii la nivel tehnic vor avea loc marti dimineata, iar intalnirile sefilor de misiuni cu oficialitatile romane vor incepe miercuri.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Potrivit MEDIAFAX, acordul a inceput insa cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, tinta pentru septembrie fiind majorata cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performante slabe in ceea ce priveste veniturile bugetare, care s-au plasat dupa opt luni sub nivelul programat. La mijlocul anului, diferenta intre programat si realizat era de 400 de milioane lei (fara PNDI), iar la opt luni a depasit un miliard de lei.

Guvernul s-a angajat in acelasi timp sa ia masuri suplimentare in cazul in care incasarile nu vor fi revigorate in urmatoarele trei luni, pentru a se incadra in deficitul negociat pentru acest an, de 14,7 miliarde lei.

Scrisoarea de intentie stabileste pentru moment tinte nominale de deficit pana la mijlocul anului viitor, cand autoritatile s-au angajat sa se incadreze intr-un nivel de 6,2 miliarde lei, fata de 6,6 miliarde lei in iunie 2013. In aceste conditii, este de asteptat ca deficitul cash pe 2014 sa se situeze undeva in jurul valorii de 14 miliarde lei.

Documentul prevede insa ca deficitul cash sa se incadreze in limita a 2% din PIB estimat pentru anul viitor, cu 0,3 puncte sub nivelul din acest an, ceea ce echivaleaza nominal cu aproximativ 14,7 miliarde lei.

Autoritatile romane vor negocia cu misiunea FMI toti indicatorii pe care va fi construit bugetul pe anul viitor, urmand ca proiectul de buget sa fie trimis Parlamentului cel tarziu in 15 noiembrie.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Discutiile se vor axa in principal pe masurile fiscale pe care Guvernul le are in vedere pentru a compensa eventuale relaxari, precum promisa reducere a CAS cu trei puncte procentuale.

Prognoza actuala a FMI pentru cresterea economica este de 2% pentru acest an si 2,2% in 2014.

In plan structural, Guvernul trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de referinta: inceperea publicarii rapoartelor lunare privind arieratele si masurile corective adoptate de autoritatile centrale si locale, pe unitati, cu frecventa trimestriala (finele lunii septembrie); elaborarea pachetului de baza in sanatate in cadrul anvelopei de cheltuieli existente ce va defini si sfera de cuprindere a sectorului privat in sistemul sanitar in viitor (finele septembrie); elaborarea proiectiilor financiare pe termen mediu care sa identifice corect implicatiile fiscale ale proiectelor cu finantare UE, cuprinzand necesarul de cofinantare, corectiile financiare si cheltuielile neeligibile (mijlocul lunii octombrie); aprobarea, prin memorandum de guvern, a unei liste de proiecte semnificative prioritare, pe baza criteriilor de prioritizare, care sa ajute la elaborarea bugetului pe anul 2014 (mijlocul lunii octombrie); lansarea unei oferte publice initiale pentru 15% din actiunile detinute de stat la Romgaz (finele lunii noiembrie); numirea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica in conformitate cu prevederile Ordonantei 109/2011; aprobarea legislatiei privind obligatiunile garantate (finele lunii noiembrie); punerea in functiune integrala a sistemului de control al angajamentelor, sustinut de modificarile legale si procedurale necesare si acoperirea cheltuielilor MFP si a inca cel putin unei alte unitati aditionale de la nivel central si de la nivel local (finele lunii decembrie).

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

De asemenea, Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei.

Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea fostului ministru Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.

In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.

Pe langa privatizari, Guvernul a promis de mai multe ori FMI si Comisiei Europene ca va lista la bursa pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) si Nuclearelectrica (10%).

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Un pachet de 15% din actiunile statului la Transgaz Medias a fost vandut pe bursa in luna aprilie, printr-o oferta secundara. Nuclearelectrica a derulat in perioada 9 - 20 septembrie o oferta prin care a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro) prin vanzarea a 10% din actiuni, iar oferta pentru Romgaz ar putea incepe in cateva zile.

Lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar de actiuni detinute de stat la Electrica, dupa majorarea de capital, este programata pentru mai 2014. Pentru sfarsitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansari de oferte publice initiale pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.