Un editorial aparut pe xinhuanet.com, agentia de presa a Statului Chinez, a atras atentia presei internationale. Editorialul reprezinta viziunea unor membri ai elitei chinezesti care vad in criza politica din SUA un argument pentru limitarea influentei globale a americanilor.

"In timp ce politicienii americani ale ambelor partide sunt prinsi intr-un 'du-te vino' intre Casa Alba si Capitol Hill, fara sa atinga acord viabil pentru a aduce normalitatea in corpul politic despre care se lauda atat, aceasta este, probabil, un moment bun pentru restul lumii pentru a incepe sa ia in considerare construirea unei lumi de - americanizate", anunta jurnalistul chinez in deschiderea editorialului sau.

Acesta atrage atentia ca dupa Al Doilea Razboi Mondial, SUA s-au declarat prima putere a lumii si si-au asumat interese nationale in toate colturile pamantului.

"Guvernul american vrea sa creeze iluzia unei superioritati morale, dar pe ascuns intreprinde actiuni precum tortura prizonierilor de razboi, uciderea civililor in atacuri de drone si spionatul liderilor mondiali. Sub ceea ce este numita Pax Americana, noi nu intelegem ce fac Statele Unite pentru a detensiona situatiile conflictuale si pentru a produce cu adevarat pace in lume. Mai mult, in loc sa-si onoreze responsabilitatile de putere mondiala, Washington-ul egoist a abuzat de statutul sau de superputere si a introdus si mai mult haos in lume prin transferarea riscurilor financiare peste hotare, provocarea de tensiuni regionale si purtarea de razboaie motivate de minciuni", continua editorialul.

Autorul atrage atentia ca cea mai noua criza economico-politica a afectat negativ mai multe natiuni care detin depozite mari in dolari si vad valoarea lor scazand.

"Traim zile alarmante in care destinele celorlalti se afla in mainile unei natiuni ipocrite. O noua ordine mondiala trebuie sa fie stabilita pentru o lume de-americanizata".


Autorul vorbeste in principal despre trei pasi care trebuie urmati in vederea realizarii acestei viziuni:

  • toate natiunile sa-si asume principiile legii internationale, inclusiv dreptul la suveranitate;
  • autoritatea Natiunilor Unite sa fie recunoscuta in mod legitim ca singura ce poate autoriza actiuni militare; nicio natiune nu se poate implica militar FARA autorizatia ONU;
  • reforme substantiale in domeniul economic;
  • tarile in curs de dezvoltare sa beneficieze de mai multa autoritate in tratativele cu organismele economice internationale;
  • crearea unei noi monezi care sa inlocuiasca dolarul ca valuta acceptata la nivel global, limitand astfel efectele negative ale crizei din SUA.
Autorul conchide ca "scopul acestor schimbari nu este sa izoleze Statele Unite, ceea ce este imposibi, ci sa incurajeze Washington sa adopte un rol mai constructiv in abodarea problemelor globale".
Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Editorialul a fost publicat intr-un moment de maxima tensiune pentru SUA. Congresul american mai are doar doua zile pentru a depasi un impas politic care risca sa impinga SUA in situatia de a nu-si plati datoriile daca limita de imprumut a tarii nu este majorata la 17 octombrie.

Liderii democrati si republicani din Senat au continuat luni sa lucreze la detaliile unui acord care ar impiedica intrarea tarii in default si ar pune capat unei opriri partiale a activitatii statului federal, aflata deja in a 15-a zi. Un acord, care va necesita insa sustinerea membrilor legislativului american, ar putea fi anuntat chiar de marti, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.