Cipru va renunta in luna ianuarie la toate restrictiile asupra circulatiei capitalului, la 10 luni dupa ce a devenit primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare si a restrictionat tranzactiile financiare pentru a evita prabusirea sistemului financiar.

Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat ca statul cipriot va fi "cel mai bun" in ceea ce priveste respectarea acordului convenit cu creditorii internationali. Cipru incearca sa-si revigoreze economia dupa ce a recapitalizat sectorul bancar cu bani confiscati din depozitele negarantate, a inchis a doua mare banca din tara si a restructurat cel mai mare grup financiar.

"Tinta este acum de a crea conditiile pentru crestere economica si a ataca problema serioasa a somajului, de a stabiliza sistemul financiar. Restrictiile sunt ridicate treptat. Se vor incheia undeva in ianuarie 2014", a afirmat liderul de la Nicosia.

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat saptamana trecuta o transa de 1,5 miliarde euro din imprumutul international pentru Cipru, a doua in cadrul acordului de 10 miliarde euro convenit in primavara, scrie MEDAFAX.

FMI va discuta in urmatoarele zile avizarea propriei contributii la aceasta transa, in valoare de 84,7 milioane euro.

Economia cipriota s-a contractat cu 5,9% in trimestrul al doilea, dupa o scadere de 5% in primele trei luni ale anului. Potrivit estimarilor institutiilor financiare internationale, Produsul Intern Brut va scadea cu un total de 13% in 2013 si 2014, sub povara masurilor de austeritate si restrangerea industriei financiare.

Restrictiile impuse in martie asupra circulatiei capitalului pentru a evita retragerea masiva a depozitelor din banci au afectat si turismul, unul dintre cele mai performante sectoare din economie. Numarul turistilor straini a scazut cu 5,3% de la inceputul anului pana in luna august, cu un declin de 36% in randul vizitatorilor germani.

Desi investitorii rusi au fost principalii afectati de retinerea depozitelor negarantate, numarul turistilor rusi care au vizitat Ciprul a crescut in august cu 25%. La aeroportul din Larnaca au aparut reclame la banci rusesti, care se lauda, in limbile greaca si rusa, cu carduri de credit care ofera "acces imediat la bani indiferent unde sunteti". Anastasiades interpreteaza situatia drept un semnal ca desi o parte din capitalul rus a fost retras din tara, oamenii de afaceri rusi continua sa faca afaceri pe insula.

Citeste si:
Spitalele impun restricţii după creșterea rapidă a cazurilor de...
Spitalele impun restricţii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.