Romania este si in acest an a cincea tara din Europa Centrala dupa numarul de companii reprezentate in top 500 realizat dupa rezultatele obtinute in 2012 de firma de consultanta Deloitte, cu 35 de companii, ale caror venituri totale cumulate au fost de aproape 39 miliarde de euro.

In 2011, Romania era prezenta cu 37 de companii, ale caror venituri cumulau 39,6 miliarde de euro.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrala in 18 tari se afla la a saptea editie si ia in calcul cifra de afaceri raportata de companii pe anul calendaristic precedent.

Potrivit MEDIAFAX, OMV Petrom este cea mai bine plasata companie in clasament, pe locul 18 in regiune, in scadere de pe 16 in 2011. Pe urmatorul loc se afla Rompetrol Rafinare, pe 41, fata de 42 in 2010, urmata de Automobile Dacia (45 fata de 41) si Petrotel Lukoil (111 fata de 118). In top se mai regasesc BAT Romania (118), Kaufland Romania (121), Lukoil Romania (135), Renault Industrie Roumanie (153), ArcelorMittal Galati (155) si E.On Energie (164).

Din cele 35 de companii romanesti din clasament, 14 au urcat in top, 10 au coborat, iar cinci au intrat pentru prima data in clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala.

Companiile care au intrat in top 500 sunt Electrica Furnizare (205), Ford Romania (428), Dedeman (441), Samsung Electronics (451) si CE Oltenia (484). Din top au iesit Michelin, Electrocentrale Bucuresti, Cargill, CFR Calatori si Asirom.

Clasamentul celor mai mari companii din Romania este dominat in continuare de industria energiei si resurselor (cu 14 companii), urmata de industria bunurilor de larg consum si transporturi ( 10 companii), industria prelucratoare ( 6 companii), tehnologie, media si telecomunicatii (4) si industria farmaceutica (1).

"Anul 2012 a fost un an dificil, atat pentru Romania, cat si pentru Europa Centrala. Cu toate acestea, Romania si-a mentinut locul in clasament, in ciuda numarului mai mic de companii. 14 companii au urcat in clasamentul din acest an, doua dintre ele avand o ascensiune de 74, respectiv 70 de pozitii. Totodata, avem 5 companii nou-intrate in clasament, fata de numai 4 in 2012, ce-si desfasoara activitatea in diferite domenii. In concluzie, multe dintre companiile locale au inregistrat performante notabile anul trecut, desi mediul de afaceri ramane incert", a declarat Ahmed Hassan, managing partner Deloitte Romania.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Raportat la diferitele industrii, studiul arata ca sase banci romanesti sa afla intre primele 50 de institutii de profil europene. Astfel, BCR a cazut de pe 8 pe locul 9, iar BRD a pierdut 6 locuri, de pe 15 pe 21, clasamentul fiind realizat pe baza activelor de la sfarsitul anului trecut. Banca Transilvania se afla de asemenea in top pe locul 41, in timp ce UniCredit Tiriac a intrat in top pe locul 45. Pe pozitia 46 se plaseaza CEC, iar pe 50 Raiffeisen Bank.

Si in topul industriei de asigurari regasim patru firme din Romania, respectiv Astra, care s-a mentinut pe locul 34, Omniasig (37 fata de 44), Allianz-Tiriac Asigurari (41 fata de 40) si Groupama (45).

Potrivit autorilor studiului, luand in considerare semnalele din piata, exista sperante de revenire economica in viitorul apropiat. Astfel, recenta iesire din recesiune a zonei Euro si reactiile pozitive ale managerilor de achizitii din Polonia si ale investitorilor si analistilor germani au contribuit la o usoara imbunatatire a nivelului de incredere pe principalele piete regionale si de export, ceea ce reprezinta vesti bune pentru cele 202 companii ale caror venituri au scazut in 2012, fata de doar 115, cu un an inainte.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

In functie de capitalizare, Petrom este cea mai importanta companie din Romania, plasandu-se pe locul 10 in Europa Centrala si de Est.

Pentru prima data, raportul prezinta componenta consiliilor directoare si de administratie din companiile regionale. In Romania, femeile si managerii straini reprezinta 17,1%, respectiv 35,5% din numarul total de membri ai consiliilor directoare, procente semnificativ mai ridicate decat media inregistrata la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemanatoare ca tendinta pentru expatriati (36,2% in comparatie cu 28,6% in Europa Centrala), dar sunt mai scazute in cazul femeilor (11,8%, fata de 12,8% in CE).

Polonia domina in continuare clasamentul cu 166 de companii. Cehia se situeaza pe al doilea loc, cu 87 de companii, urmata de Ungaria - 62, Ucraina - 51 si Romania - 35.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Clasamentul prezinta putine modificari fata de anul trecut, avand in continuare in frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) si MOL (Ungaria). Skoda Auto s-a mentinut pe locul 3, Metinvest din Ucraina a urcat pe 4, iar Naftogas (Ucraina) a coborat pe 5 de pe 4. CEZ (Cehia) se afla pe locul 6, coborand o pozitie. In primele zece companii se mai regasesc DTEK (Ucraina) si Energorynok (Ucraina), Lotos si PGE (ambele din Polonia).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.