Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, se arata intr-un draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Coropration pentru inceperea exploatarii, document aflat inca in lucru.

Conform acestui document, participatia statului va creste la 25% in doua etape, ambele conditionate de indeplinirea cumulativa de catre autoritatile romane a mai multor obligatii.

Astfel, in prima etapa va fi transferata o cota de 3,6858% din actiuni, rezultand o participatie a statului de 23%, iar in a doua etapa va fi transferata statului inca o cota de 2% din actiuni, dar cu conditia ca toate autorizatiile pentru inceperea exploatarii comerciale sa fi fost emise in termene care nu au inregistrat intarzieri semnificative fata de termenele prevazute in calendarul de autorizare.

Partile convin ca societatii RMGC sa i se puna la dispozitie dreptul de folosinta asupra tuturor imobilelor situate in perimetrul licentei de exploatare.

Documentul include si un calendar pentru inceperea exploatarii:
Decembrie 2013 - aprobarea PUZ Zona Industriala
Mai 2014 - finalizarea dobandirii dreptului de folosinta asupra imobilelor din perimetrul de exploatar
Mai - Iunie 2014 - scoaterea imobilelor din fondul forestier si din circuitul agricol
Iunie 2014 - obtinerea autorizatiei de construire,
Iunie 2014 - noiembrie 2016 - construirea propriu-zisa a facilitatilor de exploatare si productie.
Noiembrie 2016 - demararea actiunilor de exploatare.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari.

Citeste si:
VIDEO Primăria Sibiu a dat în exploatare podul peste râul Cibin
VIDEO Primăria Sibiu a dat în...

Contactat de MEDIAFAX, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a declarat ca negocierile dintre Guvern si investitor nu au fost incheiate, ci sunt inca in derulare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.