Compania de stat Transelectrica risca sa piarda fonduri europene de 70 milioane euro din cauza ca, de mai multi ani, nu poate expropria cateva terenuri in sud-estul tarii, de care are nevoie pentru a construi o linie de export a energiei in Serbia.

"Nu putem accesa aceste fonduri pentru ca nu putem expropria mai multe terenuri, de care avem nevoie pentru a construi linia de export Resita-Pancevo (Serbia), pe o distanta de 150 kilometri", a declarat joi directorul general al Transelectrica, Stefan Gheorghe, intr-un seminar pe teme energetice, transmite MEDIAFAX.

Transelectrica are o problema similara si la granita cu Ungaria. Compania nu figureza in Legea 2015/2011 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica printre persoanele juridice care pot reprezenta expropriatorul.

Gheorghe a adaugat ca legea exproprierii pentru instalatii de utilitate publica este blocata in Parlament.

Potrivit directorului, Transelectrica ar putea incepe imediat constructiei liniei de export spre Serbia, daca legea i-ar permite sa exproprieze terenurile respective.

Totodata, compania este presata de timp, intrucat ar putea primi fondurile europene cu conditia ca investitia sa fie finalizata pana in 2015.

"Daca am reusi sa facem aceste exproprieri, am finaliza proiectul pana in 2015. Daca am incepe la anul, am avea probleme. Oricum, pentru a primi banii ar trebui sa terminam investitia pana in 2015", a adaugat Gheorghe.

Pentru acest an, compania a programat investitii de 420 milioane lei (95,2 milioane euro). Sumele prevazute pentru investitii vor fi semnificativ mai mari anul viitor (763,1 milioane lei -173 milioane euro), dar si in 2015 (748,2 milioane lei - 169,5 milioane euro).

Transelectrica estimeaza pentru acest an venituri totale de 2,859 miliarde lei (aproape 648 milioane euro), foarte usor sub cele inregistrate anul trecut, de 2,86 miliarde lei (641,8 milioane euro). Cheltuielile ar urma sa insumeze 2,815 miliarde lei (637,8 milioane euro) in acest an, fata de 2,813 miliarde lei (631,4 milioane euro) in 2012.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,69% din actiuni, alti actionari importanti fiind Fondul Proprietatea (13,5%) si SIF Oltenia (6,3%), potrivit celor mai recente informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.