Fitch a confirmat ratingul de credit pe termen lung in valuta al Romaniei la "BBB-", cu perspectiva stabila, luand in calcul consolidarea finantelor publice si stabilizarea situatiei politice, dar si perspectiva slaba de crestere economica, deficientele structurale si expunerea la criza euro.

Agentia de evaluare financiara a confirmat totodata la "BBB" ratingul de credit pe termen lung in moneda locala al Romaniei, respectiv la "F3" ratingul de credit pe termen scurt, se arata intr-un comunicat transmis joi de Fitch, transmite MEDIAFAX.

"Confirmarea ratingului de tara al Romaniei ia in calcul consolidarea fiscala efectuata cu succes si stabilizarea scenei politice interne, pe fondul perspectivei slabe a cresterii economice, deficientelor structurale si expunerii la riscul unei noi deteriorari a situatiei din zona euro", se spune in comunicatul Fitch.

Fitch anticipeaza ca procesul de consolidare fiscala va continua in anii 2013 si 2014 intr-un ritm mai putin alert, iar Romania va iesi la mijlocul acestui an din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene.

Agentia estimeaza ca datoria de stat a Romaniei va atinge un varf de 38-39% din PIB "in jurul anului 2015", dupa care va scadea.

Ratingul Romaniei este limitat de perspectiva slaba de crestere economica, determinata de evolutia incerta a situatiei din zona euro, dificultatile intampinate in privinta cresterii ratei de absorbtie a fondurilor UE si de procesul lent de reforma a intreprinderilor de stat.

Fitch anticipeaza o crestere economica de 1,2% pentru Romania in acest an, prognoza mai
modesta fata de cifrele inaintate de guvern, FMI si Comisia Europeana. Pentru 2014, agentia previzioneaza o crestere de 2,4% a PIB.
In privinta sectorului bancar, Fitch noteaza ca nu exista riscuri in sensul deteriorarii ratingului de tara, din moment ce majoritatea bancilor au actionariat strain si sunt bine capitalizate.

"Cu toate acestea, sectorul bancar inregistreaza pierderi de trei ani consecutivi. Creditele neperformante sunt provizionate in totalitate, dar raman la un nivel ridicat, de 19,1% din soldul total la nivelul lunii februarie. Subsidiarele bancilor grecesti continua sa aiba o prezenta seminificativa, controland 12,5% din activele sistemului in februarie, care insa scade treptat si mai mult, aceste banci au rate de capital si lichiditate care depasesc sau sunt apropiate de media sistemului", se spune in comunicatul Fitch.

Citeste si:
Octavian Berceanu: Nu contează dimensiunea ursului, ci cum a fost...
Octavian Berceanu: Nu...

Fitch considera ca ratingul Romaniei ar putea fi influentat negativ de scaderea disciplinei fiscale si incetinirea procesului de restructurare a intreprinderilor de stat si de reforma structurala, care ar deteriora potentialul de crestere pe termen lung al economiei.

Totodata, deteriorarea situatiei din zona euro, accentuarea recesiunii din Europa de Vest, ar afecta economia Romaniei.

Pe de alta parte, ratingul de tara ar putea fi sprijinit de imbunatatirea procesului de reforma si de cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE, avand ca rezultat o crestere economica mai puternica si mai sustenabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.