Bulgaria a solicitat expertiza Comisiei Europene (CE) in vederea reformarii sectorului sau energetic, in contextul in care tara este amenintata de sanctiuni de la Bruxelles pentru intarzieri in liberalizarea pietei energiei, a anuntat Guvernul.

Premierul interimar Marin Raikov i-a cerut presedintelui Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, "o examinare aprofundata a problemelor energetice (bulgare) de catre organe specializate de la Comisia Europeana (CE), si anume directiile generale pentru Energie si Concurenta", anunta Guvernul intr-un comunicat.

Sofia cere "o analiza internationala a formarii preturilor si a intregului sector al energiei, in vederea identificarii problemelor care au condus la colapsul sau inacceptabil ce ii afecteaza pe bulgari", a precizat Marin Raikov, citat de ziarul Trud.

Facturile la energie electrica primite in ianuarie, cu sume mai mari de dublul facturat in decembrie, au provocat proteste zilnice timp de o luna "impotriva monopolurilor in domeniul energiei" si au condus la demisia, pe 20 februarie, a Guvernului conservator condus de Boiko Borisov. Un Guvern interimar expediaza afacerile curente pana la alegerile legislative anticipate programate pe 12 mai, scrie MEDIAFAX.

CE a anuntat la 24 ianuarie ca va depune un "recurs impotriva Bulgariei, Estoniei si Marii Britanii la Curtea de Justitie a UE pentru transpunerea incompleta a reglementarilor UE pe piata energiei". Cele trei state ar fi trebuit sa transpuna directivele privind energia electrica si gazele pana cel mai tarziu la 3 martie 2011, preciza Comisia intr-un comunicat.

In cazul Bulgariei, CE propunea "o penalizare zilnica in valoare de 8.448 de euro pentru fiecare dintre cele doua directive transpuse partial".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.