Guvenul britanic resimte presiuni politice intense dupa decizia Moody's de a retrograda ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, care a determinat deprecierea lirei si a fost imediat calificata de opozitie drept "o lovitura umilitoare" pentru premier si ministrul Finantelor.

Marea Britanie a pierdut ratingul de top triplu A pentru prima data din 1978, Moody's retrogradand guvernul de la Londra la "Aa1" din cauza cresterii economice slabe anticipata de agentie pentru urmatorii ani si datoriilor in urcare.

Moody's a precizat, intr-un comunicat transmis sambata, ca programul de reducere a datoriilor derulat de Marea Britanie se va confrunta cu dificultati semnificative.

Ministrul Finantelor, George Osborne, a declarat ca decizia "reprezinta un avertisment ferm privind problemele legate de datorii".

"Aceasta decizie nu ne va slabi determinarea de a ne realiza planul de revenire economica, ci ne va incuraja. Vom continua sa aplicam planul prin care am redus deja deficitul cu un sfert", a afirmat Osborne, citat de BBC, transmite MEDIAFAX.

Marea Britanie si-a mentinut ratingul "AAA" de la Moody's si Standard & Poor's (S&P) in ultimii 35 de ani.

Retrogradarea creste presiunea politica asupra guvernului, opozitia - Partidul Laburist - cerandu-i deja lui Osborne sa reduca masurile de austeritate pentru a incuraja revenirea economiei, potrivit Bloomberg.

Unul dintre liderii Partidului Laburist, Ed Balls, a descris decizia Moody's drept "o lovitura umilitoare pentru un premier si un ministru de finante care au declarat ca mentinerea ratingului AAA reprezinta un test pentru credibilitatea lor economica si politica", potrivit BBC.

Lira sterlina a scazut in ultimele 30 de minute ale sedintei de tranzactionare de vineri de la New York, incheind saptamana in scadere cu 0,6%, la 1,5163 dolari. Lira s-a depreciat cu 5,6% in acest an, evolutie "intrecuta" doar de cea a yenului japonez in randul valutelor economiilor dezvoltate.

Economistii nu anticipeaza insa presiuni semnificative pe piete saptamana viitoare.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

"Nu ne asteptam la un impact semnificativ pe piete in urma retrogradarii, deoarece era asteptata. In final, Marea Britanie trebuie sa gaseasca undeva niste crestere economica, pentru a suplimenta veniturile din taxe", comenteaza David Tinsley, economist la BNP Paribas, Londra, citat de Bloomberg.

Moody's a motivat decizia invocand "dificultatile presupuse de perspectivele slabe de crestere pe termen mediu fata de programul de consolidare fiscala al guvernului, care se va extinde si in perioada urmatoarei legislaturi".

Agentia a adaugat ca guvernul britanic va continua sa acumuleze datorii pana in 2016.

"Principalul factor care determina decizia Moody's de a reduce ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Regatului Unit la AA1 este faptul tot mai evident ca, in pofida avantajelor economice structurale considerabile, cresterea economica a Marii Britanii va ramane lenta pentru umratorii cativa ani, din cauza cresterii slabe la nivel global si efectului ei negativ asupra economiei birtanice", noteaza Moody's.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.