Industria fotografica manifesta o rezistenta fata de tehnicile digitale sau poate o simpla reintoarcere la origini traversand un val vintage si cunoscand o veritabila "inflorire" a vechilor aparate analogice, precum legendarele Polaroid.

Polaroid a lansat cu aceasta ocazie o versiune digitala a celui mai cunoscut model de aparat de fotografiat din istoria sa.

"Lo-fi" pentru "low fidelity", in opozitie cu "hi-fi": astfel este definit acest tip de fotografie cu clisee brute sau experimentale, destul de departe de imaginile perfecte provenind din aparatele digitale sofisticate sau de vintage-ul artificial al aplicatiei Instagram, ale carei filtre adauga o "patina" de invidiat fotografiilor postate pe aceasta platforma online.

"Acest entuziasm pentru vintage isi are originea in miscarea Lomographie, ale carei aparate emblematice ofera o abordare mai instinctiva a fotografiei", a declarat Jacques Hémon, directorul Observatorului pentru profesiile imaginii.

"Lomo" - produs de marca sovietica Leningradskoie Optiko Mekhanitcheskoie Obiedinenie (Uniunea specialistilor in Optica si Mecanica din St. Petersburg) - este un aparat analog compact si rudimentar, produs in anii 1980. Revenirea sa triumfala se afla la originea miscarii "lomografice", considerata o arta fotografica in sine si care creste neincetat de aproximativ zece ani, scrie MEDIAFAX.

Culori saturate, imagine neclara, granulatie hazardata, reglaj manual: semnatura lor experimentala face ca aceste Lomo sa se vanda la preturi incredibile pe internet sau la targurile de vechituri, la fel ca alte modele devenite "culte", precum Diana si Holga, initial comercializate in Hong Kong si incluse de puristii artei fotografice in categoria "lo-fi".

"Lomografia a reciclat dorinta de repere din jurul unei fotografii care a fost uitata de generatiile «digital natives» (nascute in mediul digital), care au putut dintotdeauna sa fotografieze cu frenezie gratie tehnologiei digitale: privati de o cultura tehnica, aceste generatii sunt interesate din nou, astazi, de valorile fondatoare ale fotografiei", considera Jacques Hémon.

De acelasi succes se bucura si Polaroid, legendarul aparat care scoate fotografii imprimate pe hartie, un simbol al anilor 1970, care "revine in prim-plan gratie imaginii sale imperfecte, imprimata la secunda, si care materializeaza inspiratia de moment", a explicat Jacques Hémon.

Citeste si:
Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ce aparate pot achiziționa...
Rabla pentru Electrocasnice...

"Ne-am obisnuit atat de mult cu fotografiile tiparite, dar sa vezi cum se materializeaza o imagine ramane ceva fascinant. Fara sa mai tinem cont de sarmul si de atractia pentru o imagine care nu se mai afla pe ecranul unui computer sau al unui aparat digital", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.