Auto 9 August 2023 10:04 de Alexandra Chivu
Orice proprietar de mașină știe foarte bine faptul că întreținerea autovehiculului presupune o mulțime de lucrări de întreținere și îngrijire constantă. Există foarte multe părți interne și componente ale unei mașini, iar dacă una dintre acestea se deteriorează, reparația sau înlocuirea ar putea costa foarte mulți bani. Acest lucru se poate întâmpla oricând și dintr-o mulțime de cauze, însă este important de știut că putem crește durata de viață a mașinii ocupându-ne des de mentenanță.

Întreținerea unei mașini nu înseamnă, în mod automat, că trebuie să mergem de fiecare dată la un service auto, trebuie doar să avem cunoștințe minime despre mașini. Dacă lucrările de întreținere a mașinii sunt mai complexe, poți apela la ajutorul unui profesionist care știe exact cum să procedeze și ce să-ți recomande.

Verifică regulat uleiul de motor

Este bine să știi că, pentru anumite operațiuni de întreținere a mașinii pe care le faci la un service, este necesar ca mașina să rămână acolo pentru câteva zile. În acest caz, o soluție la îndemână este să apelezi la un serviciu de rent a car bucuresti sau din orașul în care te afli. Pentru alte lucrări de mentenanță, care au un grad mai mic de complexitate, poți lua mașina acasă în aceeași zi.

Una dintre acestea este verificarea uleiului de motor. Verificarea și schimbarea regulată a uleiului de motor sunt activități esențiale care ajută mașina să funcționeze în condiții optime. Rolul motorului este acela de a transforma energia din combustibil în energie mecanică ce pune mașina în mișcare. Acesta are în compoziție elemente mobile care generează frecare și căldură. Fricțiunea și căldura produsă influențează performanța motorului. În lipsa unui ulei de motor de calitate care lubrifiază eficient aceste componente, motorul va produce zgomote puternice atunci când este pus în functiune și, în plus, va consuma o cantitate mai mare de combustibil.

Monitorizează consumul de combustibil

Performanța motorului poate fi afectată de o mulțime de factori care pot fi evaluați de mecanicii cu experiență de la un service autorizat. Însă monitorizarea consumului de combustibil poate fi făcută de orice șofer, chiar dacă este mai puțin experimentat. Este bine de știut că un motor care este bine întreținut, care funcționează corespunzător va avea o rată de consum stabilă. În cazul în care observi că, la un moment dat, este nevoie să alimentezi mai des decât o făceai, fără să-ți schimbi obiceiurile de condus și condițiile de drum sau de vreme, acesta este un semn că este nevoie să apelezi la ajutorul unui profesionist care să determine cauzele exacte ale consumului mai mare de combustibil și să remedieze eventualele defecțiuni ale motorului.

Citeste si:
3 sfaturi utile de care să ţii cont atunci când îţi schimbi maşina
3 sfaturi utile de care să...

Sistemul de răcire

Motorul mașinii, indiferent de tipul sau de marca acesteia, are nevoie de un sistem eficient care să-l ajute să elimine căldura excesivă generată de procesul de ardere a combustibilului. Sistemul de răcire al unei mașini este format din radiator, termostat, pompă de apă și lichid de răcire, iar verificarea periodică a fiecărei componente este esențială pentru bunul mers al întregului sistem.

Filtrul de aer

Filtrul de aer funcționează ca o barieră între motor și aerul de afară. Acesta are rolul de a preveni pătrunderea în motor a impurităților și a resturilor care ar putea să-l blocheze sau să-l avarieze. Pentru ca motorul să funcționeze în parametri normali, acesta are nevoie de un mix echilibrat de aer și combustibil. Cantitatea de aer curat care pătrunde în motor este extrem de importantă. Dacă există un dezechilibru între cantitatea de combustibil și cea de aer nefiltrat, motorul va începe să scoată zgomote, iar consumul de combustibil va crește.

Citeste si:
Jantele auto - despre impactul lor asupra funcționalității și...
Jantele auto - despre...

Curățarea bujiilor

În cazul în care motorul pornește mai greu sau simți că sunt anumite probleme la accelerare sau la ralanti, este posibil să fie nevoie să înlocuiești bujiile. Bujiile se uzează la fiecare pornire a motorului, de aceea este recomandat ca acestea să fie înlocuite la fiecare 50.000 de km în cazul bujiilor standard cu vârf din cupru. Dacă acestea sunt prevăzute cu vârf de platină sau din iridiu, înlocuirea poate fi efectuată la fiecare 160.000 de km.

Înlocuirea curelelor

O mare parte a componentelor auto depind de energia transmisă de motor în timp ce altele primesc energia prin intermediul unei curele care se numește curea de transmisie. Anumite tipuri de mașini au mai multe curele de transmisie. Deși acestea sunt făcute să reziste la presiuni foarte mari, curelele se uzează în timp și trebuie să fie înlocuite pentru a nu afecta performanța mașinii. Dacă această curea se rupe, daunele cauzate motorului pot fi atât de grave, încât mașina va avea nevoie de tractare.

Citeste si:
Cum să-ți alegi anvelopele de vară în funcție de stilul și nevoile...
Cum să-ți alegi anvelopele de...

Uneori, aceste recomandări de întreținere a mașinii sunt trecute cu vederea, însă sunt esențiale pentru ca mașina să funcționeze în cele mai bune condiții pentru cât mai mult timp. Este, de asemenea, important să respecți indicațiile de mentenanță ale producătorului pentru a te bucura de călătorii fără incidente.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 August 2023 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.