Auto 17 Iulie 2023 09:24 de Alexandra Chivu
Dacia Duster se regăsește în clasamentul celor mai bune mașini 4×4 off-road, alături de modele precum Mercedes-Benz Clasa G sau Land Rover Defender, potrivit jurnaliștilor britanici de la Autocar. Iată ce modele se mai află în top 10 din 2023.

10. Dacia Duster

Chiar dacă se situează pe poziția a 10-a, SUV-ul autohton, Dacia Duster, a fost ales pentru prețul său mic raportat la capabilitățile pe teren accidentat. SUV-ul românesc se descurcă bine în situațiile off-road: direcția este precisă, controlul caroseriei este bun și aderența este mai mult decât suficientă.

De asemenea, merge suficient de bine, cu suspensie moale, combinată cu anvelope cu profil înalt, care permit abordarea denivelărilor și gropilor cu o încredere rară. Un bullbar Duster îi conferă protecție și întregește aspectul de off-roader puternic.

9. SsangYong Rexton

Noul SsangYong Rexton este foarte atrăgător, dar își păstrează și calitățile off-road. Acest SUV de dimensiuni mari are un șasiu separat de caroserie și o punte spate rigidă. Cea mai recentă versiune vine la un preț foarte accesibil, cu un sistem 4×4 cu reductor și blocant central, control la coborârea în pantă și un motor diesel de 2,2 litri și 202 CP.

8. Suzuki Jimny

Jimny are o greutate de puțin peste 1100 kg și un șasiu tip scară cu suspensie cu axe rigide. Modelul beneficiază de un sistem de tracțiune integrală 4×4 cu reductor. Motorul de 1,5 litri produce 102 CP, ceea ce este suficient pentru o caroserie atât de mică.

7. Ford Ranger Raptor

Noua generație de Ford Ranger Raptor oferă o experiență off-road completă. Pe lângă sistemul avansat de tracțiune integrală, suspensiile special concepute pentru off-road și sistemele adjuvante, noul Ford Ranger Raptor impresionează și cu motorul său, un V6 de 3,0 litri care dezvoltă 288 CP.

6. Ineos Grenadier

Inspirat de originalul Land Rover Defender, acest nou SUV tinde să devină un concurent serios în industrie. Mașina folosește motoare și cutii de viteză de proveniență BMW. Vorbim despre propulsoare de 3,0 litri și șase cilindri în linie.

Citeste si:
Am văzut pe viu noua Dacia Duster: 5 modificări importante + VIDEO
Am văzut pe viu noua Dacia...

5. Land Rover Discovery

Discovery rămâne unul dintre cele mai capabile SUV-uri premium de pe piață. Mașina beneficiază de sistemul de tracțiune Terrain Response, ceea ce ar trebui să facă mersul pe drumuri neasfaltate mult mai ușor. Faceliftul din 2021 a adus motoare cu șase cilindri, dar și suspensii actualizate și câteva caracteristici interioare noi.

4. Mercedes-Benz Clasa G

Aflată în producție încă din 1979, Clasa G este o alegere inspirată pentru pasionații care caută un SUV capabil și luxos. A doua generație a fost lansată în 2018 și are un aspect similar cu predecesoarea sa. Însă, Mercedes a adus îmbunătățiri semnificative noului Clasa G, care acum beneficiază de o suspensie față independentă, pentru un comportament rafinat pe drumurile asfaltate.

Citeste si:
3 surse de unde poți procura piese pentru mașini clasice
3 surse de unde poți procura...

3. Toyota Land Cruiser

Cu o construcție cu caroserie separată de șasiu, o mecanică fiabilă și abilități remarcabile în teren accidentat, Toyota Land Cruiser este unul dintre cele mai apreciate vehicule off-road. SUV-ul japonez poate fi achiziționat în variante de bază, dar și în versiuni bine echipate, care pot concura cu modelele premium.

2. Jeep Wrangler

Ultima generație a modelului Jeep Wrangler menține designul iconic care a consacrat acest off-roader american, dar oferă o experiență de utilizare îmbunătățită. Acest SUV rămâne fidel conceptului de punți rigide, dar se evidențiază prin abilitățile sale impresionante în teren, în special în varianta Rubicon.

1. Land Rover Defender

Lansat în 2019, noul Defender vine cu o arhitectură complet nouă, ceea ce îl face mai ușor de manevrat, dar fără a compromite abilitățile sale off-road. Defender oferă o gamă variată de motoare, inclusiv un V8 puternic, cu peste 500 CP. În plus, clienții pot alege între trei dimensiuni ale caroseriei.

Citeste si:
Moment istoric. Dacia a vândut 8 milioane de mașini, în ultimii 19 ani
Moment istoric. Dacia a...

Într-o piață auto în care SUV-urile domină din ce în ce mai mult, nu toate autovehiculele sunt potrivite pentru off-road. Multe dintre ele sunt doar variante mărite ale hatchback-urilor, fără performanțe semnificative când vine vorba de teren accidentat. Topul de mai sus a prezentat adevăratele mașini off-road, best of 2023.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iulie 2023 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.