Auto 24 Mai 2023 10:05 de Alexandra Chivu
Achiziționarea unui autoturism, în special când vorbim despre cele din clasa de lux, poate fi destul de costisitoare.

Dacă vrei să faci un upgrade la cel mai nou model al mașinii tale din prezent sau dacă vrei să achiziționezi un alt autoturism mai nou sau cu mai multe dotări, poți apela și la procedura de buy-back auto. În acest fel, autoturismul tău va acoperi parțial sau chiar total costul unei alte mașini (bineînțeles, acest lucru depinde dacă vrei o mașină nouă sau una rulată).

În cele ce urmează, îți vom prezenta ce presupune și ce avantaje are buy-back-ul auto.

Ce este buy-back-ul auto

Buy-back-ul auto presupune schimbarea mașinii pe care o deții în prezent cu o alta prin adăugarea unei diferențe de bani sau prin finanțare de la dealerul auto. De menționat faptul că procesul de buy-back se poate face doar la un dealer auto. De asemenea, acesta se pretează și în cazul în care ai o mașină în leasing și dorești să o returnezi dealerului auto.

În cadrul procesului de buy back auto, autoturismul va fi evaluat pentru a se stabili valoarea acestuia. Procesul de evaluare presupune câteva criterii și etape asemănătoare celor utilizate de firmele de asigurări pentru a stabili primele de asigurare auto.

Pentru o evaluarea corectă, se vor lua în considerare numeroși factori, printre care vechimea autoturismului, rulajul, motorizarea, dotările, starea tehnică, aspectul și riscul de piață. Spre exemplu, un autoturism de lux se va deprecia mai greu decât unul din clasa mijlocie, chiar dacă sunt fabricate în același an, prin urmare și prețul obținut va fi mai mare.

Avantajele programului de buy-back auto

Dacă te-ai hotărât să apelezi la programul de buy-back auto al unui dealer de autoturisme, este bine să știi că vei beneficia de numeroase avantaje:

Citeste si:
Merită să îi iei celui mic o tricicletă electrică pentru copii?
Merită să îi iei celui mic o...


  • Primul avantaj ce merită menționat este economisirea timpului. Nu va mai trebui să cauți cumpărători pentru mașina pe care o deții în prezent și nici să te întâlnești cu aceștia.


  • Al doilea avantaj se referă la faptul că nu va trebui să-ți mai faci griji în privința întocmirii actelor, vânzării autoturismului și altor procedee asemănătoare.


  • Al treilea avantaj este reprezentat de preluarea costului de evaluare a mașinii de către dealerul auto.


  • Un al patrulea avantaj este legat de confort: până la semnarea actelor pentru noul autoturism, te poți folosi de cel vechi.


Ce presupune procedura de buy-back auto

Procedura de buy back auto nu este deloc complicată, iar în continuare îți vom explica în linii mari ce presupune.

În primul rând, trebuie să contactezi dealerul auto pentru o programare în vederea evaluării mașinii. Apoi, te vei prezenta cu mașina la data și ora stabilite. Nu uita să ai la tine toate actele necesare și să fii prezent personal (este obligatoriu ca proprietarul să fie de față). Pentru buy-back auto nu se accepta mașini aflate sub litigii.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Urmează evaluarea propriu-zisă a mașinii în funcție de factorii pe care ți i-am prezentat anterior, dar și în funcție de alte criterii. În funcție de această evaluare, ți se va comunica un preț.

Dacă ești de acord, se trece la întocmirea contractului de vânzare cumpărare între tine și dealerul auto. Apoi, banii obținuți din vânzarea mașinii îi vei folosi ca avans pentru o mașină nouă și vei plăti diferența.

Așa cum poți observa, procedura de buy-back auto este destul de simplă și nu presupune mare efort din partea ta. Nu uita că este o modalitate practică și rapidă prin care te poți bucura de o nouă mașină fără prea mult efort.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.