Auto 22 Mai 2023 13:09 de Alexandra Chivu
În general, pentru majoritatea șoferilor, mașina este mai mult decât un bun esențial în viață de zi cu zi, în jurul autoturismelor existând o comunitate foarte mare de oameni pasionați de modificări și de ideea de a asigura mașinii un aspect estetic cât mai plăcut. Fie că este vorba despre aplicarea de stickere, vopsirea parțială sau integrală, colantarea autoturismului sau achiziționarea unui set de jante noi din aliaj, există o mulțime de lucruri care pot schimba complet mașina din punct de vedere estetic.

Jantele unei mașini reprezintă atât o componentă extrem de importantă din punct de vedere funcțional cât și un element de design care poate schimba complet estetica oricărui autovehicul. Din punct de vedere funcțional, jantele sunt cele care susțin anvelopele și este importantă că acestea să se prezinte într-o stare bună, fără îndoituri sau fisuri. Roata cu totul, reprezintă singurul contact al unei mașini cu partea carosabilă și atât anvelopa cât și janta, trebuie să fie de calitate și în parametrii optimi pentru ca un vehicul să poată rula în condiții de siguranță.

Funcționalitățile și caracteristicile jantelor trebuie să fie puse pe primul loc, înainte de a discuta despre aspectul estetic. Tocmai datorită faptului că jantele reprezintă suportul structural al anvelopei, trebuie să înțelegem în primul rând că funcționalitatea lor este esențială. Acestea au rol important în stabilitatea mașinii și trebuie să fie construite din materiale rezistente și durabile deoarece suportă o greutate ridicată și șocuri mai puternice care nu trebuie să le spargă sau să le deformeze la cea mai mică atingere.

Pe de altă parte, dincolo de funcționalitate, foarte mulți șoferi doresc să își personalizeze mașinile iar jantele reprezintă unul dintre primele lucruri care sunt luate în considerare. O jantă aleasă astfel încât să se potrivească cu mașină, cu un design plăcut și cu o culoare potrivită, poate schimba complet imaginea oricărei mașini, fie că este una nouă sau veche. Pe lângă design-ul jantelor, vopsirea lor este o procedură foarte populară. În materie de recondiționare și vopsire jante, puteți alege acele servicii jante - Srzpowdercoating și cu siguranță rezultatul va depăși orice așteptare. Dacă ați luat accidental o groapă mai mare sau o bordură cu roțile și jantele au avut de suferit, aici este locul unde trebuie să cereți ajutor pentru recondiționarea acestora.

Citeste si:
Cum îți poți face mașina să arate mai bine: 6 îmbunătățiri de adus
Cum îți poți face mașina să...

Dimensiunea jantelor este un alt aspect important care influențează atât dinamica mașinii, cât și impactul din punct de vedere vizual. Jantele de dimensiuni mai mici care necesită o anvelopă cu un talon mai mare, pot să fie considerabil mai confortabile pe drumuri cu denivelări sau cu gropi, o buna parte a șocului fiind absorbită de anvelopă. În schimb, jantele de mari dimensiuni au nevoie de anvelope cu un talon mic, ceea ce înseamnă că mașină va deveni mai rigidă dar va beneficia și de o tentă sporitva. În ceea ce privește design-ul, cu siguranță jantele de mari dimeniuni cu o anvelopă cu talon mic au un aspect aparte. Însă, există și o gamă variată de jante de mici dimensiuni foarte plăcute că design și care pot face adevărate minuni mașinii dumneavoastră.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Ca materiale din care sunt fabricate jantele, în general sunt favorite jantele din aliaj datorită aspectului mult mai plăcut. Însă, printre cele mai comune și accesibile jante sunt cele din oțel. Ca și avantaje și dezavantaje, fiecare are plusuri și minusuri. Jantele din aliaj arata mult mai bine și asigura o dispersare mai eficienta a căldurii emanate de sistemul de frânare. Un dezavantaj al jantelor din aliaj consta în faptul că acestea sunt mult mai ușor de spart în comparație cu jantele din oțel/tablă. Jantele din tablă în general se îndoaie la un soc mai mare dar sunt mai ușor de roluit și reparat. Chiar și jantele din tabla se pot vopsi și căpăta un aspect plăcut. La urma urmei, alegerea depinde de gusturile și preferințele proprietarului, precum și bugetul disponibil.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

Jantele personalizate și o mașină modificată în general, reprezintă o exprimare a presonalitatii proprietarului. Jantele nu sunt doar simple accesorii ci reprezintă și o modalitate prin care proprietarii de mașini își pot exprma personalitatea prin prisma modificărilor aduse. De exemplu, o mașină care este echipată cu jante cu linii de design agresiv și cu muchii ascuțite pot transmite o imagine sportivă și puternică, pe cât jantele care au un design fluid și finisaje elegante, pot oferi o imagine care inspiră eleganță și rafinament.

Cei care își personalizează jantele, știu că acestea reprezintă și un element distinctiv și individualitate, fiind mai ușor de recunoscut în trafic. Alegând jante cu un design unic și personalizandu-se într-un stil unic, cu siguranță discutăm despre o mașină cu o apariție inconfundabilă în trafic.

Citeste si:
Ce presupune și ce avantaje are buy-back-ul auto
Ce presupune și ce avantaje...

Acestea fiind spuse, jantele unei mașini sunt extrem de importante și sunt atât despre funcționalitate (de departe cel mai important aspect), cât și despre aspectul estetic, oferind posibilitatea de a schimba complet aspectul estetic al oricărui autoturism. Atât dimensiunile jantelor, finisajele cât și design-ul acestora, sunt aspecte care pot contribui extrem de mult la conturarea unei imagini cu totul deosebite a mașinii dumneavoastră.

Prin urmare, alegerea cu atenție a jantelor pentru mașină dumneavoastră este esențială pentru a obține un aspect unic, elegant și în concordanță cu preferințele pe care le aveți. Însă, nu uitați cât de importantă este funcționalitatea acestora și alegeți produse de înaltă calitate. În plus, dacă aveți orice problemă cu acestea, apelați la profesioniști în domeniu pentru recondiționare, astfel încât să puteți circula în deplină siguranță.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Mai 2023 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.